Ce și cum se mâncăm iarna?
În sezonul rece aportul de vitamine și minerale necesare funcționarii normale a organismului uman este mult diminuat; fructele și legumele proaspete sunt înlocuite de cele din conserve, și dacă e să fim sincere, deși există multe sortimente congelate pe piață, nu toată lumea își permite să le cumpere.
Totuși, chiar dacă capitolul finanțe nu e cel în care excelezi, poți foarte bine să acoperi aceste necesități cu legume și fructe precum morcovi, ardei, gogoșari, țelină, mere, pere, prune uscate, gutui.
Extrem de important în timpul iernii este consumul de citrice: potrocalele, mandarinele, grepfruturile, lămâiile sunt foarte bogate în vitamina C, necesară în creșterea rezistenței organismului.
Ceaiurile naturale de plante sub formă de infuzie sunt bine-venite. Evitați ceaiurile gata-preparate sau cele instant, deoarece conțin conservanți și zaharuri.
Lactatele nu trebuie să lipsească din meniul zilnic, în special iaurturile simple (atenție la aditivi, îndulcitori, amidon, E-uri) și sunt de preferat iaurturile care au un termen de garanție cât mai mic.
Surse importante de vitamine și minerale se regăsesc în alimente precum pâinea integrală, varză, rădăcionase, broccoli, verdețuri proaspete (pătrunjel, mărar, leuștean).
Este de preferat ca legumele și fructele să fie mâncate în stare proaspătă (în salate, sucuri naturale preparate în casă și consumate imediat sau ca atare).
Sunt de evitat (și nu numai în timpul iernii) din hrana zilnică alimentele și mâncărurile bogate în grăsimi, zaharuri, și sare.