Tusea convulsivă reprezintă o infecție bacteriană foarte contagioasă, a sistemlui respirator superior, adică partea în care căile nazale se întrepătrund cu partea din spate a gâtului. Infecția cauzează iritație a căilor respiratorii, rezultând tuse severă. Boală cuprinde trei stagii și poate dura luni întregi.
Complicații ca pneumonia pot rezulta în urma tusei convulsive. Acest gen de tuse afectează mai grav copiii, în special nou nascuții care nu au un sistem imunitar foarte pternic. Tusea convulsivă poate crea probleme și la adulți.
Care sunt cauzele apariției tusei convulsive?
Tusea convulsivă are la baza infecția cu bacteria Bordetella pertussis sau B parapertussis. Infecția poate fi foarte ușor transmisă prin strănut sau suflarea nasului prin mucusul eliminat. Perioada de incubație a virusului este de la 7 la 14 zile iar simptomele apar după 1-2 săptămâni după expunerea la această bacterie.
Imunizarea este o soluție bună de prevenire a infecției cu acest gen de bacterii. Vaccinul împotriva tusei convulsive este recomandat atât copiilor și adolescenților cât și adulților. Dacă te vaccinez, ești protejat pentru o perioadă de această boală, însă în timp, dacă nu reiei periodic vaccinul ești predispus să o contactezi. De asemenea dacă ai avut boala o dată, asta nu înseamnă că nu este posibil s-o mai contactezi în viitor.
Simptome specifice tusei convulsive
Simptomele tusei convulsive pot dura 6-10 spătămâni și chiar mai mult și pot avea trei stagii:
Adulții sănătoși care se îmbolnăvesc de tuse convulsivă dezvoltă de obicei forme ușoare ale bolii, comparativ cu cei în vârstă care pot avea complicații de pe urmă acest tip de tuse.
Cum este diagnosticată tusea?
Dat fiind faptul că o persoană se comportă absolut normal între episoadele tusive, îngreunează diagnosticul. Medicul pune diagnosticul în urma unui consult fizic al simptomelor unde se face diferențierea dintre tuse convulsivă și alte boli cu simptome asemănătoare cum ar fi bronșită. Teste prin colectarea de mucus, teste de sânge sau raze X, sunt adesea necesare în punerea diagnosticului.
Care este tratamentul corspunzător tusei convulsive?
Tusea convulsivă se tratează de obicei cu antibiotice, în principal pentru a reduce riscul de răspândire a bolii. Administrate în primul stagiu al bolii, antibioticele ajută la ameliorarea infecției și reducerea disconfortului.
Cum poate fi prevenită tusea convulsivă?
Infecția poate fi prevenită sau redusă prin menținerea permanentă a imunității. Alte metode de prevenire a bolii pot fi spălarea frecventă a mâinilor și păstratul distanței față de persoanele infectate.