În organismul omului calciul este mineralul care se găsește în cea mai mare cantitate, 0.75-1.2 kg din masa osoasă fiind calciu pur. 99% din calciu se găsește în oase și dinți, și împreună cu fosfatul se găsește sub formă fosfatului de calciu, partea rămasă se găsește liber în celule și în spațiile dintre celule. Cristalele de fosfat de calciu dau duritatea oaselor și a dinților, iar restul de calciu rămas, aproxmativ 10 grame, are rol predominant în sănătatea musculaturii, a sistemului nervos și în funcția câtorva enzime.
La ce este necesar?
Ce cantiatea este necesar?
Absorbția calciului nu este prea bună, variază între 20-40% și este influențat de numeroase elemente. Una dintre acestea este vitamina D, proteinele din alimente, trecerea alimentelor prin tractul gastro-intestinal și conținutul acidului din alimentele consumate.
În ce se găsește?
Din punctul de vedere al absorbției și al compoziției, cele mai bune surse de calciu sunt laptele și produsele lactate. Din alimentele de origine vegetală, calciul nu se absoarbe bine, cu excepția uleiurilor din semințe, care sunt o sursă majoră de calciu.
Deficiențe
Deficiența de calciu la copii poate conduce la tulburări de dezvoltare, în special în masa osoase, de asemenea pot apărea tulburări psihice, sau probleme de dezvoltare a musculaturii și a sistemului nervos. La adulți pot apărea convulsii musculare, iar oasele devin foarte fragile. O dietă îndelungată săracă în calciu și vitamin D poate conduce la osteoporoză.
Supradozaj
Aportul zilnic de 2-3000mg de calciu conduce la constipație, reduce absorbția de fier și zinc și conduce la formarea pietrelor pe rinichi.