In contextual actual cand toata lumea traieste panica, teama de a nu se imbolnavi din cauza temutului virus, intrebarea fireasca este cum sa ne ajutam imunitatea. Corpul slabit de alte boli sau chiar si de o raceala banala, o viroza de sezon este mai vulnerabil.
Imunitatea este capacitatea organismului de a se apara de agentii patogeni - de virusi, bacterii etc. Vorbim despre un complex de celule si molecule, care protejeaza. Exista desigur si imunitate innascuta, naturala, dar si cea dobandita, ca urmare a expunerii cu diferite microorganisme, dupa vaccinare.
Imunitatea este una buna in conditii de viata sanatoasa, trai echilibrat, cu o diete pe masura. Aici includem:
Plus control asupra viciilor si igiena strica - spalatul manilor des, spalatul corect al fructelor, legumelor consumate.
Imunitatea este afectata si din cauza alergiilor, cand sunt produsi prea multi anticorpi de tip lgE.
Ce putem face pentru cresterea imunitatii
In cazul in care imunitatea este afectata, fie din cauza unui stil de viata precar, din cauza anumitor afectiuni, pot fi luate in considerare si suplimentele alimentare, acizii grasi esentiali din seminte de in, de canepa, din nuci, peste. Este important de avut in vedere vitamine precum A, B2, B6, C, D, E. Adaugam antioxidanti, probiotice de ce nu.
Atentie insa si la dozele administrate. Acestea ar trebui sa fie cu rol benefic. Asadar nu exagerati crezand ca o doza mai mare inseamna mai bine pentru organism. Nicidecum. Excesul de zinc spre exemplu poate inhiba imunitatea, asadar vorbim despre riscul de a face exact opusul decat intentia pe care o avem.
Ca metoda preventiva, vaccinarea este si ea importanta. Acest lucru va presupune ca sansele de a contacta un anumit tip de virus sa fie mai mici si in orice caz, forma de afectiune pe care o vom dezvolta va fi una mai putin severa, mai blanda.
Alimente recomandate
#stamacasa, #suntemsanatosi