Cancerul a devenit una din cele mai “celebre boli” cauzatoare de moarte în zilele noastre. A fost și va fi întotdeauna greu să vorbim despe cancer în condițiile în care acesta face tot mai multe victime și statisticile dezvăluie un adevăr crud: cancerul de col este a doua cauză a mortalității în lume, după cel de sân. E drept, cu toții cunoaștem zicala „e mai bine să previi decât să tratezi”, dar nu știu câți dintre noi ne gândim cu adevărat la asta și la faptul că orice boală poate fi prevenită dacă avem mai multă grijă de sănătatea noastră și ținem cont de sfaturile specialiștilor.
Iată câțiva pași pentru a ține cancerul la distanță:
1.Renunțați definitiv la țigări! Fumatul este principalul responsabil în apariția cancerului pulmonar, constituind un factor de risc în apariția mai multor tipuri de cancer: bucal, laringian, esofagian, gastric, precum și de piele.
2.Evitați spațiile în care se fumează! Fumatul pasiv atrage după sine un risc ridicat de îmbolnăvire cu cancer. Explicația constă în aceea ca o tigară lăsată în scrumieră sau ținută în mână arde la o temperatură mai joasă iar substanțele chimice emenate sunt mult mai toxice, decât atunci când tigara este fumată.
3.Mâncați cât mai multe fructe și verdețuri! De asemenea, cerealele integrale, precum și alimentele cu un conținut mare de fibre vă protejează împotriva mai multor tipuri de cancer.
4.Controlați-vă greutatea! Rețineți că obezitatea este asociată cu un grad ridicat de apariție a mai multor tipuri de cancer.
5.Gătiți inteligent! Este recomandat să evitați prăjelile și mâncărurile gătite la temperatură mare.
6.Feriți-vă de razele ultraviolete! Pe timpul verii, încercați să vă protejați cât mai mult posibil. Utilizați ochelari de soare și loțiuni cu protectie UV de fiecare dată când vă expuneți la soare.
7.Pentru a limita cancerul ovarian și de sân după menopauza, nu folosiți substituenți hormonali pe termen lung!
8.Vaccinați-va împotriva virusului HPV (Human Papilloma Virus) dar nu înainte de a vă face analizele corespunzătoare.
9.Informați-vă dacă în familila d-voastra au existat cazuri de cancer pentru a ști care este riscul genetic de a dezvolta această boală pentru a o putea detecta la timp. Controlați-vă periodic, faceți mamografii, colposcopii, colonscopii și teste pentru prostată dacă sesizați vreo diferență în ceea ce privește starea d-voastră.
Gandiți-vă puțin la cât de grea și anevoioasă este lupta împotriva cancerului și reflectați o clipă la soluțiile pe care le aveți la îndemână pentru a evita această boală cruntă.
Să aveți parte numai de sănătate!