Iarna poate părea adeseori ca o periodă interminabilă de vreme rece și zile scurte. Lipsa de soare combinată cu alți factori de stres pot conduce la depresia de iarnă.
De obicei oameni nu recunosc faptul că depresia este o boală, ci o tratează ca pe o slăbiciune sau un defect de personalitate. Atitudinea “adună-te și mergi mai departe” de multe ori este un impediment în fața recunoașterii stării depresive și acest lucru este nesănătos și contraproductiv, deoarece netratarea bolii numai o prelungește.
Simptomele depresiei includ: dificultate de concentrare, tristețe sau anxietate persistentă, incapacitate de a simți plăcere și bucurie, iritabilitate, modificarea apetitului, oboseală continuă și sentiment de desperare.
Pentru a face față acestor zile negre nu este necesară recurgerea la antidepresivele farmaceutice, deoarece acestea pot avea efecte secundare importante asupra sistemului nostru, de la greață până la reducerea apetitului sexual. Există metode naturale de combatere a stărilor depresive, de exemplu asigurarea sursei necesare de Vitamina D sau consumul unor plante medicinale.
Vitamina D
Sentimentul de depresie care se intensifică în perioada iernii, are strânsă legătură cu lipsa de Vitamina D, care se regăsește în cel mai intens format în razele soarelui. Vitamina D crește nivelul de serotonina a creierului, numită și “hormonul fericirii” care datorită lipsei de soare din această perioadă scade. Vitamina D de asemenea joacă un rol important în producția de dopamină, un transmițător de voie bună în sistemul uman. Vitmina D se regăsește în următoarele alimente: somon, sardine, macrou, carne, oua, etc. (sunt recomandate alimentele organice deoarece produc efecte mai puternice). Se poate proceda și la luarea suplimentelor de Vitamina D pentru a asigura doza zilnică necesară.
Sunătoare
Această plantă este folosită în tratarea bolilor sistemului nervos. Ea înflorește spre sfârșitul lunii iulie până în septembrie iar botanicii tradiționali încă din vechi timpuri susțineau că o tinctură făcută din această plantă conține energia razelor de soare capturate în timpul verii. Cercetări recente cofirmă eficiența ei în tratarea anxietății și depresiei moderate.
Precauții și efecte secundare: sunătoarele nu trebuiesc luate împreuna cu antidepresive farmaceutice, unele studii arată că efectele sunătoarei interferează cu contraceptivele orale, sunătoarele pot intensifica efectele somniferelor și anestezicelor iar în cazul persoanele care suferă de tulburări bipolare poate intensifica schimbările de dipoziție. Poate cauza sensiblitate la lumina ultravioletă.
Stil de viață echilibrat
Pe lângă sunătoare și vitamina D, un stil de viață sănătos și activ în parcursul lunilor de iarnă de asemenea este important pentru evitarea stărilor depresive. Este importantă evitarea consumului de mâncăruri “confort”, care nu sunt ușor de digerat și pot lăsa corpul constipat.
Hibernarea de iarna nu este proiectat pentru corpurile umane. Se poate dezvolta o relație mai bună cu vremea rece prin practicarea sporturilor de iarnă, precum ski, patinaj, hockey pe gheață, etc. sau prin comiterea la un program indoor de exerciții, preferabil ceva plăcut și pentru care să nu fie ușor de găsit o scuză de evitare. Dansul și yoga sunt alternative mai interesante în cazul în care mișcarea pe banda de alergare nu este pe placul tău.
Atât corpul cât și emoțiile au nevoie de îngrijire, astfel sentimentele trebuiesc exprimate în loc de a fi suprimate, ori printr-o vizită la un terapeut, ori scriind într-un jurnal sau povestind cu un prieten de încredere. Reconectarea frecventă cu sentimentele de fericire, prin vizionarea unei comedii sau ascultând muzică, sunt importante.