Puțini oameni nu consumă zilnic cofeină. Să fie cafea, ceai sau băuturi energizante, unele au efecte daunătoare asupra sănătății.
Prima băutură energizantă a fost făcută în 1901 de către Iron Brew. La noi a ajuns numai după anii 1990. Principalul beneficiu al băuturilor energizante este să ofere un plus de energie organismului. Acest efect nu este de lungă durată și când dispare organismul se va simții mult mai obosit decât dinainte. Un alt aspect important legat de băuturile energizante este că ele conțin foarte mult zahăr, astfel au multe calorii din cauza zahărului și cresc riscul de obezitate. Un ingredient favorit al băuturilor energizante reprezinta vitaminele B, dar cantitatea mare de vitamina B nu este importantă și chiar se elimina ușor din organism. Un alt ingredient popular al băuturilor energizante este taurina, un aminoacid produs și de organism, în special în mușchi, creier, inimă; însă, taurina din băuturile energizante este o substanță sintetică. Consumul exagerat de băuturi energizante poate atrage după sine cresterea cantității de urină eliminate (pentru că, cafeina are rol diuretic), dureri de cap, tremurat, insomnie și ulterior duce la deshidratare.
Studiile efectuate de oameni de știință din domeniul toxicologiei, medicinei interne și psihologiei au arătat că atât timp cât dozele recomandate nu sunt depășite, consumul băuturilor energizante nu sunt periculoase pentru un organism sănătos. Totuși taurina a fost interzisă în Finlanda și Canada. De asemenea, Franța a interzis comercializarea băuturilor energizante pe motivul că nu există studii satisfăcătoare care să arate impactul asupra sănătății pe termen lung. Consumat îndelungat și fără măsură, în special în combinație cu alcool, este foarte dăunător pentru inima și poate provoca probleme grave de percepție. Nu sunt deloc recomandate copiilor, gravidelor, femeilor care alăpteză, persoanelor cu intoleranță la cafeină, cu hipertensiune arterială și boli de inimă.