❤ Reducere de -8% la toate produsele de pe site-ul nostru
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Despre incontinența urinară la bărbați

Despre incontinența urinară la bărbați
     

Incontinența urinară înseamnă pierderea involuntară, necontrolată a senzației de urinei. Nu este o boală, dar este o problemă a tractului urinar la bărbați.
Urina este produsă de rinichi și este stocată în vezica urinară. Urina este condusă de la vezica urinară printr-un tub numit uretră, împrejumuit de mușchi, prin prostată și penis, în afara corpului. Când vezica se umple de urină, nervii semnalează contracția mușchilor din jurul uretrei iar vezica este relaxată. Această interacțiune a nervilor previne eliminarea necontrolată a urinei. În timpul micțiunii, semnalele nervilor cauzează contracția mușchilor vezicii, împingând urina din vezică în uretră. În timp ce vezica se contractă, mușchii din jurul uretrei se relaxează, permițând eliminarea urinei în afara corpului.

Incontinența apare atunci când vezica urinară se contractă brusc sau nu se contractă atunci când ar trebui, conducând la acumularea unei cantități mari de urină în vezică, care duce la scurgere necontrolată. Incontinența mai poate apărea dacă mușchii din jurul uretrei sunt afectați sau se relaxează brusc, dar și atunci când uretra este blocată, împiedicând urina să se elimine normal sau conducând la scurgerea ei în jurul blocajului.
Incontinența afectează de două ori mai mult femeile decât bărbații, în cazul acestora având loc mai des în cazul bărabaților mai în vârstă.

De câte tipuri este incontinența urinară la barbați?

Incontinența urinară poate avea loc doar pentru o scurtă perioadă de timp (acută), dar poate deveni o afecțiune pe termen lung (cronică). Cea acută este de obicei relationată cu alte tipuri de probleme și tratamente medicale. În continuare, vom face referire doar la incontinența urinar cronică, care poate fi:

  1. Incontinența de stres (efort), atunci când strănuți, tusești, râzi, ridici obiecte sau faci alte activități fizice care cresc presiunea în vezica urinară și te face să pierzi cantități mici de urină în urma acestor acțiuni.
  2. Incontinența de nevoie (vezica super activă) se manifesta prin nevoia bruscă de a goli vezica. Incontinența de nevoie are loc atunci când vezica se contractă atunci când nu ar trebui și poate avea loc chiar și atunci când există doar o cantitate mică de urină în vezică.
  3. Incontinența de surplus este scurgerea care are loc atunci când vezica nu reusește să se golească complet din cauza unui blocaj sau a unor contracții ale mușchilor vezicii. Obstrucția este de obicei relaționată cu extinderea prostatei sau îngustarea uretrei de la cicatricea țesutului.

Incontinența totală este atunci când au loc scurgeri continue de urină datorită deteriorării funcției sficterului (mușchi inelar din jurul uretrei).

Care sunt cauzele incontinenței urinare la bărbați?

Incontinența urinară are loc atunci când mușchiul (sfincterul) nu este suficient de puternic pentru a menține urina. Acest lucru se întâmplă fie pentru că mușchiul este slăbit, fie dacă mușchii vezicii se contractă prea tare sau dacă vezica este prea plină. La bărbați, incontinența urinară este de obicei relaționată cu alte probleme medicale cum ar fi tratamentele în care este implicată glanda prostatică, ca și exemplu: extinderea prostatei (hiperplazie prostatică benigna). Incontinența de stres poate avea loc atunci când prostata este eliminată sau au loc distrugeri ale nervilor sfincterului. Cea de nevoie este cauzată de contracțiile vezici care sunt prea puternice pentru a fi oprite de sfincterul urinar, cauzând o nevoie acută de a urina. Incontinența urinară poate fi uneori agravată de consumul de alcool, de diuretice sau antidepresive, sedative sau narcotice.

Care sunt simpotmele specifice incontinenței urinare?

Cel mai important simptom este scurgerea accidentală de urină. Simptomele variază în funcție de tipul afecțiunii. Astfel:

  • Incontinența de stres se manifestă prin: pierderea urinei la strănut, tuse, râs, ridicat sau la schimbarea posturii.
  • Incontinența de nevoie: nevoia de a urina este atât de mare încât se întâmplă să nu ajungi la baie la timp și să elimini urina.
  • Incontinența de surplus în care se resimte nevoia de a urina dar nu se poate elimina decât o cantitate mică.

 

Cum este diagnostiata si tratata?

Diagnosticul se pune dupa un consult fizic si o analiza de urina pentru a determina cauza incontinentei. Nu de putine ori se-ntampla sa nu fie doar o singura cauza care sta la baza afectiunii si sa fie vorba de mai multe probleme medicale.

Incontinenta urinara este tratata de obicei cu medicamente sau cu exerctii specifice sau prin interventie chirurgicala in functie de gravitatea problemei.

Incontinenta urinara poate fi destul de suparatoare si jenanta, drept pentru care unii barbati ezita in a cere ajutor de specialitate. Pe de alta parte, unii considera aceasta afectiune drept o problema foarte serioasa si ca urmare aplica, desi nu este neaparat nevoie, un tratament agresiv. Dar majoritatea barbatilor nu au nevoie de interventii chirurgicale pentru a se trata.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Ultimele promotii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.