Acizi grași de tipul omega-3 sunt grăsimi esențiale pentru sănătatea organismului.
În general, grăsimile sunt considerat un inamic în diete. Există multe tipuri de grăsimi și multe dintre ele sunt de fapt importante pentru organism. Cele mai cercetate și cunoscute sunt acizi grași omega-3, care se găsesc adesea în suplimente alimentare sub formă capsulată din ulei de pește sau ulei de krill.
Ce sunt acizi grași omega-3? Aceste grăsimi sunt responsabile pentru susținerea multor procese metabolice, de la sistem imunitar la creier, jucând un rol important în dezvoltarea și sănătatea noasttră fizică și mentală.
De asemena, s-a dovedit că joacă un rol important în întărirea sistemului imunitar, în creșterea barierei naturale împotriva razelor UV și poate ajuta sportivii în timpul antrenamentelor cât și în refacerea țesutului muscular.
În special, DHA este important pentru dezvoltarea creierului, aproximativ 60% din creier este format din grăsimi, dintre care 40% este reprezentat de DHA. Mai mult, s-a demonstrat că acizii grași omega-3 au un impact pozitiv asupra sănătății mintală, îmbunătățind starea de spirit la pacienții cu depresie.
ALA este un tip de omega-3 găsit în alimente vegetale precum nuci, semințe de chia, semințe de in și boabe de soia. EPA și DHA sunt un tip de omega 3 regăsit în animalele și plantele marine, iar ca o primă diferență dintre aceste 2 tipuri de acizi grași este sursa de proveniență.
Cea mai abundentă sursă de EPA și DHa sunt peștii grași, de apă rece, cum ar fi somonul, anșoa și macroul, dar nu toți peștii conțin cantități abundente de omega-3. Majoritatea suplimentelor de omega-3 din zielel noastre sunt numite ulei de pește deoarece sunt făcute din țesutul acelor pești grași.
Deși toți acizii grași omega-3 sunt importanți, cecertările arată că beneficiile lor nu sunt egale. Există dovezi care sugerează că impactul EPA și DHA asupra sănătății inimii este mai puternic decât cel al ALA. Acești au un impact mai mare în reducerea riscului de boli coronariene, deces cardiac și infarct.
Omega-3 din surse marine pare să fie mai bun șa scăderea nivelului de trigliceride din sânge și la reglarea tensiunii arteriale. Există dovezi puternice care susțin efectul EPA și DHA asupra sănătății cognitive, sănătății prenatale și materne, precum și asupra beneficiilor pentru sănătatea ochilor în comparație cu ALA care nu prezintă acelaș impact.
ALA, EPA și DHA sunt toși acizi grași omega-3 importanți care nu ar trebui să lipsească din dieta nimănui. Cu toate acestea, consumul de EPA și DHA direct din surse marine este mai eficient decât ALA.