Ortodonția este o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare. Ortodonția este specialitatea care se ocupă cu îndreptarea poziției dinților, reglarea ocluziei (mușcăturii) și a rapoartelor dintre cele doua maxilare.
Aparatele ortodontice sunt mijloacele prin care se realizează acest lucru. Aparatele ortodontice sunt de mai multe tipuri (fixe sau mobile, vizibile sau invizibile) și se recomandă de către ortodont pentru fiecare caz individualizat. Acestea acționează pentru realinierea dinților, reantrenarea mușchilor și influențarea creșterii maxilarelor. Aparatele ortodontice funcționează prin exercitarea unei presiuni ușoare asupra dinților și maxilarelor. În funcție de severitatea problemei, medicul dentist va recomanda tipul de aparat corespunzător.
Pe lângă aspectul inestetic, dinții strâmbi sunt mai greu de îngrijit, pot fi pierduți mai devreme datorită carierii și parodontopatiei, și obligă mușchii masticatori la un efort suplimentar, ce poate duce la dureri de cap, disfuncția articulației temporo-mandibulare și dureri la nivelul gâtului, umărului și spatelui. Avantajele tratamentului ortodontic includ o mai bună sănătate orală, un aspect mai plăcut și o durabilitate mai mare a dinților.
Partea bună este că ortodonția nu mai este o ramură care se adresează doar copiilor. Datorită tehnicilor moderne apărute, dinții pot fi îndreptați la orice vârstă. De altfel exista aparate ortodontice invizibile care pot fi purtate și de persoane care nu își doresc să se vadă acest lucru. Pe lângă aspectul fizionomic ce îl comferă tratamentele ortodontice (uneori schimbările de fizionomie sunt drastic îmbunătățite) ele comferă și o stare de sănătate a aparatului dentomaxilar.
Durată unui tratament ortodontic variază foarte mult în funcție de complexitatea problemelor, de colaborarea pacientului etc. În general se situează între 18 și 24 luni.
Ortodonția și aparatele ortodontice la copii
Trebuie precizat din start ca tratamentul ortodontic, atât la adulți cât și la copii, trebuie realizat doar de către medicul ortodont specialist. Este foarte important să ducem copiii la ortodont cât mai repede deoarece problemele ortodontice sunt mai ușor de corectat dacă sunt interceptate din timp. Vârsta ideală la care trebuie să ducem copilul la ortodont este vârsta de 7 ani.
Tratamentul ortodontic realizat în copilarie are numeroase avantaje:
– Dinții și maxilarul sunt în creștere, motiv pentru care este mult mai ușor de „arajat” dinții și să ghideze creșterea și poziționarea corectă a maxilarului.
– Tratamentul ortodontic are o perioadă mai scurtă decât la adulți.
– Anomaliile datorate obiceiurilor vicioase (sugerea degetului) se corectează mult mai ușor și rapid.
Ortodonția la copii nu trebuie văzută doar din prisma esteticii; pe lângă corectarea imaginii feței și a gurii, prin îndreptarea dinților și realizarea unei mușcături corecte, copilul poate vorbi mai ușor, poate mesteca mai ușor alimentele și bineînțeles se poate spăla mai ușor pe dinți, lucru care duce automat la rezolvarea problemelor de gingivită și carii dentare.
Este foarte ușor pentru părinte să își dea seama dacă trebuie să își duca copilul la ortodont. Trebuie doar să urmarească câteva semne. Copilul trebuie dus la ortodont dacă se observă următoarele:
– Au dinții înghesuiți sau rău poziționați
– Pierderea prematură sau dimpotriva întârziată a dinților temporari
– Dinții de sus și dinții de jos nu se întâlnesc
– Respirație dificilă
– Dificultăți la masticație
– Prezintă obiceiuri ca: sugerea degetului, respirație pe gură, mușcarea obrazului, scrâsnirea dinților sau încleștarea maxilarului
– Expresie facială asimetrică