Steatoza hepatică este cea mai frecventă problemă a ficatului, după hepatită și constă într-un surplus de grăsime care se acumulează în celulele hepatice astfel încât acestea nu mai funcționează în ritmul lor normal.
Ficatul gras îți schimbă ritmul de viață, obosești repede, ai rezistență scăzută la efort, te "înțeapă" în zona ficatului.
Factorii care favorizează apariția acestei afecțiuni sunt:
- consumul abuziv de alcool - ficatul transformă alcoolul în grăsimi și-l depozitează în celulele sale
- obezitate - indicele de masă corporală este peste 30
- hepatita tip C - este insoțită de depuneri de grăsime în celulele ficatului
- consum de medicamente toxice pentru ficat
- funcționarea defectuoasă a ficatului pe bază genetică
Tratarea ficatului gras - cu multe alimente în stare cât mai naturală: brânză proaspătă de vaci, sfeclă roșie, carne de pasăre, morcovi. Este strict interzis consumarea de: carne de porc, de oaie, mezeluri, alimente prăjite sau afumate.
În afară de alimentație trebuie schimbate neapărat detaliile programului zilnic: minimum 8 de somn și program regulat de exerciții fizice.