Simptomele hipotiroidei
Când nivelul de hormoni tiroidieni diferă ușor de cel normal, simptomele nu sunt încă tipice, astfel încă nu se dau mare importanța lor. Se observă o ușoară oboseală și tulburări de concentrare. În cazurile mai grave metabolismul încetinește, mișcările, vorbitul și gândirea devin mai lente de asemenea pot să apară și pierderi de interes, ce poate fi confundat ușor cu depresia. De asemenea apare somnolența, creșterea în greutate, constipația, față se umflă, părul devine mai rar și mai uscat, de multe ori cade, scade libidoul. În acest caz piele este rece și uscată, palidă și dură. Mâinile poate să doară, unghiile se rup repede iar pe corp apar edeme.
Cauzele hipotiroidei
Hipotiroidia se poate datora unor boli tiroidiene, care poate fi cauzată de o inflamație, lipsa de iod, operație tiroidiană sau din cauza unor tratamente cu medicamente.
Ce poate face medicul în cazul hipotiroidei?
Stabilirea hormonilor tiroidieni și a TSH-ului produs de glanda pituitară ajută la stabilirea diagnosticului, dar o singură valoare hormonală nu este de ajuns la stabilirea lui. Examinarea prin ecograf a tiroidei are rol important dar nu asigură diagnosticul concret al bolii.
Prevenirea hipotiroidei
Este foarte important consumare iodului în scop de prevenire. În timpul sarcinii și alăptării crește nevoia de iod al organismului, iar pentru creșterea sănătoasă a fătului este esențial nivelul corespunzător de iod. Pentru o dezvoltare normală, copii și adolescenții au nevoie de o cantitate suficientă de iod în organism.
Atenție: pentru persoanele care suferă de probleme tiroidiene apotrul de iod poate fi periculos( poate dezvolta inflamații, poate declanșa hipertiroidism incontrolabil), astfel încât aportul de iod nu este recomandat pentru persoanele respective.( toate produsele pentru slăbit conțin iod în cantitate anormală).