Hrișca este un aliment fără gluten. Vă invităm să citiți acest articol informații cu caracter general despre hrișcă: beneficiile pe care le oferă, care sunt valorile sale nutriționale, cum o puteți găti pentru a vă bucura de proprietățile ei și în ce situații este contraindicată.
Pentru a afla mai multe detalii despre hrișcă și beneficiile sale, trebuie mai întâi să aflați cum arată hrișca și ce anume este. Aceasta este o pseudocereală, întrucât la bază este formată din semințele unei plante, dar care arată și se consumă în aceleași modalități ca o cereală sau ca și supliment alimentar, sub formă de pudră.
Dacă vă aflați printre persoanele care se tot întreabă „Unde găsesc hrișcă?”, ei bine, vă suntem alături și vă informăm că acest aliment se poate achiziționa din mai multe magazine naturiste, inclusiv online.
Valori nutriționale ale semințelor de hrișcă
Hrișca are în compoziția sa mai mulți nutrienți, dintre care cei care se remarcă sunt carbohidrații, întrucât reprezintă componenta cu cel mai mare gramaj la o sută de grame. Pe lângă aceștia, semințele de hrișcă mai conțin și minerale, antioxidanți și proteine. Este lipsită de zahăr.
Iată ce cantități de nutrienți se găsesc în o sută de grame de hrișcă în stare naturală, crudă:
Hrișca are numeroase proprietăți benefice pentru sănătatea organismului, grație compușilor pe care îi conține. Este bogată în proteine, fibre și carbohidrați, fiind foarte hrănitoare, dar conține vitamine și minerale.
Dintre vitamine se remarcă vitamina B6, acidul folic, vitamina E, vitamina K. În privința mineralelor, hrișca are în componență sa mangan și seleni. Hrișca oferă energie și are rol în buna funcționare a sistemului digestiv. În aceeași măsură, însă, contribuie și la protejarea împotriva anumitor boli, datorită flavonoizilor pe care îi conține. Aceștia din urmă vin în completarea acțiunii pe care o au antioxidanții, inclusiv vitamina C, în îmbunătățirea sistemului imunitar.
Beneficiile semințelor de hriscă
Hrișca are numeroase beneficii, printre care și faptul că poate fi integrată cu succes într-o dietă fără gluten. Astfel, aceasta poate fi consumată de persoanele care au fost diagnosticate cu boala celiacă, mai exact, dacă prezintă intoleranță la gluten. Iată ce alte beneficii mai poate oferi această pseudocereală:
Poate îmbunătăți sistemul digestiv
Deoarece are un conținut ridicat de fibre și minerale, hrișca poate contribui la îmbunătățirea sistemului digestiv. De asemenea, întreg organismul are de beneficiat de pe urma proprietăților acestor semințe, întrucât sprijină refacerea acestuia în situațiile în care a fost expus la stres.
Oferă un aport crescut de proteine
Dacă sunteți vegetarian, hrișca reprezintă o alegere excelentă pentru a fi integrată în dietă, prin prisma faptului că este bogată în proteine. De fapt, este alcătuită din mai multe proteine decât au multe dintre cereale. Proteinele din hrișcă au opt aminoacizi esențiali, motiv pentru care acest aliment poate fi excelent în situațiile în care aveți un stil de viață dinamic, cu multă activitate fizică.
Contribuie la scăderea colesterolului și a tensiunii arteriale
Datorită faptului că hrișca, prin intermediul fitonutrienților pe care îi conține, poate diminua nivelul inflamației și are rol în întărirea pereților vaselor de sânge, contribuie la fluidizarea fluxului sangvin. Drept consecință, scad colesterolul și tensiunea arterială, fapt benefic pentru persoanele care suferă de unele afecțiuni, precum hipertensiune.
Reduce riscul apariției migrenelor
Hrișca scade riscul de apariție a migrenelor și sprijină sistemul nervos, datorită mineralelor care au influență benefică pentru organism. Faptul că susține buna funcționare a sistemului nervos ajută și la menținerea sănătății mintale.
Sporesc nivelul de energie
Datorită carbohidraților, semințele de hrișcă pot crește nivelul de energie. Acest proces are loc treptat, pe măsură ce carbohidrații sunt asimilați de organism, iar în același timp, indicele glicemic se menține în intervalul optim. Tot datorită carbohidraților, hrișca are rol în menținerea senzației de sațietate, fiind ideală în dietele pentru scăderea în greutate.
Hrișca are beneficii, dar totodată există și contraindicații în unele situații. Poate fi consumată atât de către adulți cât și de copii, atât timp cât cantitățile sunt moderate. Dacă se consumă în cantități mari, există riscul să provoace alergii.
În cazul în care manifestați alergie la orez sau latex, sunt șanse crescute să puteți avea reacții nedorite și în cazul consumului de hrișcă. Reacțiile alergice la hrișcă pot include probleme de natură digestivă, erupții la nivelul pielii. Cazurile de alergii foarte grave implică, pe lângă manifestările prezentate anterior, și un șoc sever.
Hrișca ar trebui evitată și de femeile însărcinate sau care alăptează. Nu există suficient de multe studii care să ofere informații despre posibilele manifestări pe care acestea le-ar putea avea în urma consumului de hrișcă.
Aceste semințe sunt un tip de mâncare sănătoasă. Daca aveți nelămuriri despre cum se consumă hrișca, aflați că mai întâi se hidratează (se ține la înmuiat în apă), după care se poate consuma în diferite feluri: crude, fiartă, prăjită, coaptă, sub formă de germeni sau în aceleași modalități ca cerealele și leguminoasele (fasolea, năutul, lintea).
Hrișca se poate găsi atât sub formă de semințe ce seamănă cu boabele, cât și ca făină ori fulgi. Poți consuma hrișca la orice masă a zilei și se poate integra și în deserturi sau în produse de tipul celor de patiserie. De asemenea, din planta verde se pot obține băuturi nutritive.
Pentru a obține hrișca fiartă, se folosește raportul de 1:2 în ceea ce privește cantitatea de hrișcă și cea de apă. Adică o parte de hrișcă peste care se adaugă două părți de apă. În schimb, dacă dorești să folosești acest aliment în supe și ciorbe, este necesar să le fierbi timp de 30-40 de minute într-o cantitate suficientă de apă.
Dacă doriți să o consumați coaptă, așezați semințele pe o tavă întinsă, le stropiți cu puțină apă și presărați o cantitate mică de sare. Introduceți tava la cuptor și lăsați hrișca să se coacă timp de circa zece minute.
Pentru germinare, semințele de hrișcă se țin în apă peste noapte, pentru a se rehidrata. Apoi, se clătesc bine în două rânduri de ape, se adaugă într-o farfurie mare și întinsă, se netezesc și se depozitează într-un loc răcoros și întunecat. Se țin câteva zile, după care se clătesc din nou foarte bine, de două ori în fiecare zi. După ce au germinat, se așază într-o sită pentru a se scurge apa de pe ele și pot fi consumate.
Hrisca oferă beneficii cât timp este consumată în cantități moderate. Potrivit experților, cantitatea ideală de hrișcă ce poate fi consumată pe zi este de circa ¾ de ceașcă de hrișcă, de exemplu, la micul dejun.
Hrișca este un aliment cu un conținut scăzut în calorii, motiv pentru care reprezintă o alegere sănătoasă ce poate face parte din alimentația echilibrată. Poate fi integrată și într-o dietă sănătoasă, ca substitut pentru cartofi și orez. Dacă sunteți curios cum se prepară hrișca, vă punem la dispoziție două idei de rețete cu hrișcă, după cum urmează:
Rețetă de legume călite cu hrișcă
Ingrediente necesare:
Mod de preparare:
Turnați uleiul de măsline într-o tigaie wok și adăugați bucățile de ceapă. Le lăsați la caramelizat timp de circa două minute, după care adăugați morcovii, ardeii grași și țelina. Le lăsați la înmuiat pentru câteva minute.
Între timp, clătiți bine semințele de hrișcă. Le adăugați apoi în tigaie, urmate de usturoi, sare și piper. Le căliți, după care, la urmă, adăugați pătrunjelul. Vă dorim poftă bună!
Budincă de hrișcă și scorțișoară
Ingrediente necesare pentru budincă:
Ingrediente pentru ornare, în funcție de preferință: semințe de hrișcă verde, boabe de cacao, fulgi de cocos, goji și/sau orice altceva doriți.
Mod de preparare:
Apa (sau laptele vegetal) se pune la fiert și se lasă până dă în clocot. După aceea, reduceți flacăra și adăugați treptat hrișca sub formă de praf, astfel încât să evitați formarea cocoloașelor, după care lăsați pe foc timp de trei minute.
În acest timp, amestecați încontinuu. Apoi, opriți focul și adăugați cacaua, uleiul de cocos și zahărul de cocos (dacă optați pentru el); dacă utilizați miere, o adăugați după ce compoziția s-a mai răcorit. După ce budinca s-a răcit, se transferă într-un bol și se ornează cu ingredientele preferate.
Hrișca oferă beneficii numeroase organismului uman. În cazul în care nu prezinți alergie la ea, alege să o integrezi într-o dietă sănătoasă și echilibrată.