❤ Reducere de -8% la toate produsele de pe site-ul nostru
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Îmbrățișări și sărutări: impactul emoțional al atingerii afective

Îmbrățișări și sărutări: impactul emoțional al atingerii afective
     

Când atingem, îmbrățișăm sau ne sărutăm un prieten sau un partener, gestul este încărcat cu semnificație. Căutăm afecțiunea, încercăm să stabilim o legătură sau încercăm să comunicăm o nevoie. Diferitele culturi folosesc atingere în diverse moduri pentru a arăta sensibilitate sau respect, iar alte primate neumane îl folosesc pentru a crea o conexiune și a stabili ierarhii sociale.

Recent, însă, unii experți și-au exprimat îngrijorarea că societățile occidentale se confruntă cu un moment de criză, deoarece atingerea fizică devine mai reglementată și suntem din ce în ce mai puțin probabil să ne angajăm în acțiuni sociale, cum ar fi îmbrățișarea.

Desigur, atingerea fizică nu este întotdeauna binevenită și nu este întotdeauna potrivită. Între străini, poate fi un act de încălcare a intimitîții.

După cum au constatat cercetători din Finlanda într-o lucrare de studiu publicată anul trecut, dacă atingerea produce un efect pozitiv sau negativ depinde în mare măsură de contextul în care apare.

"Atingerea nu duce la emoții pozitive la nivel universal", explică ei. Diferențele culturale pot avea interpretări diferite, atingerea fiind considerată o invadare a spatiului personal".

În același timp, cercetările au constatat, că atingerea este importantă pentru oameni atunci când vine vorba de comunicarea emoțiilor și de menținerea relațiilor - atât romantice cât și de altă natură.

   De ce atingerea este atât de importantă?

Studii cunoscute au demonstrat că, copiii - precum și sugarii primatelor neumane - care cresc fără atingere afectivă au probleme grave de dezvoltare și nu sunt capabili să se raporteze din punct de vedere social.

Mângaierea este o practică sociala vitală, semnalizând o senzație de confort și empatie.

Prin atingere se activează anumite zone ale creierului nostru, influențând astfel procesele noastre de gândire, reacțiile și chiar răspunsurile fiziologice.

De exemplu, un studiu arată că atingerea afectivă activează cortexul orbitofrontal, o regiune a creierului asociată cu procesul de învățare și de luare a deciziilor, precum și cu comportamentele emoționale și sociale.

Anumite experimente au sugerat că sărutul romantic este un instrument important - în special pentru femei - când vine vorba de alegerea unui partener, deoarece cockteilul chimic personalizat găsit în saliva unui individ transmite informații importante creierului despre compatibilitatea lor fiziologică.

O mângâiere poate fi, de asemenea, liniștitoare și calmantă pentru o persoană aflată în primejdie, deoarece poate comunica o senzație de sprijin și empatie.

Un studiu din Suedia a arătat că îmbrățișarea și mângâierea copiilor aflați în primejdie are un efect liniștitor pentru ei.

Într-o astfel de circumstanță, interacțiunea implică semnalizarea adulților că sunt disponibili pentru a oferi un contact liniștitor, urmată de recunoașterea de către copil a acestei invitații și de răspuns pozitiv la acesta.

Interacțiunea și coordonarea implicate în acest scenariu permit copilului aflat în primejdie să-și recapete un sentiment de securitate și reasigurare.

Ca urmare a acestui fapt, există și multe dezbateri care înconjoară utilizarea contactului în timpul consilierii, întrebându-se în principal dacă beneficiile potențiale depășesc riscurile etice.

Oamenii de știință recunosc că atingerea are un potențial terapeutic valoros și că unii oameni ar putea beneficia de un stimul printr-o bataie pe umăr atunci când se simt deprimați.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Ultimele promotii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.