Semințele de chia sunt semințe negre mici ale plantei de chia (Salvia hispanica). Originară din Mexic și Guatemala, a fost un aliment de bază pentru vechii azteci și mayași. În cultura mayașă „chia” semnifică „putere”.
Semințele de chia conțin cantități mari de fibre și aicizi grași omega-3, proteine de calitate înaltă, minerale și antioxidanți esențiali. Aceste semințe sunt extrem de versatile. Ele pot fi adăugate în terci, preparate sub formă de budincă, folosite în produse de copt sau pur și simplu presărate deasupra salatelor sau în iaurt.
Informații nutriționale
100g de semințe de chia conține:
Carbohidrați și fibre
Mai mult de 80% din conținutul de carbohidrați al semințelor de chia sunt sub formă de fibre. Doar 30g de semințe de chia conțin 11g de fibre, care reprezintă o parte seminificativă din doza zilnică recomandată pentru femei și bărbați.
Semințele de chia conțin atât fibre insolubile, cât și solubile. Fibrele din aceste semințe pot fi fermentate în intestin, promovând formarea de acizi grași cu lanț scurt îmbunătățind sănătate colonului.
Grăsimi
Una dintre caracteristicile unice ale semințelor de chia este conținutul lor ridicat de acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă. Aproximativ 75% din grăsimi sunt reprezentate de acidul alfa-linolenic (ALA). Deoarece sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3, semințele de chia promovează un raport mai scăzut de omega-6 față de omega-3.
Un raport scăzut de omega-6, omega-3 este asociat cu un risc mai scăzut de apariție a diferitelor afecțiuni cronice, cum ari fi bolile cardiovasculare, cancer și boli inflamatorii, cât și un risc mai scăzut de deces prematur.
Proteine
Semințele de chia conțin 19% proteine. Aportul ridicat de proteine este asociat cu sațietate crescută după mese și cu un aport redus de alimente. În special, aceste semințe oferă toți cei nouă aminoacizi esențiali.
Vitamine și minerale
Semințele de chia oferă contități mari de multe minerale, dar sunt o sursă slabă de vitamine. Cele mai abundente minerale sunt:
Beneficii pentru sănătate: