Se spune că bacteriile din corpul nostru depășesc numărul celuleor din corp într-un raport de 10 la 1. Cu toate aceste, un studiu recent afirmă că acest raport este mai aproape de 1 la 1. Conform acestor estimări, în jur de 39-300 de trilioane de bacterii trăiesc în organismul fiecărui om.
Majoritatea acesteor bacterii se regăsesc în intestinul gros, și majoritatea dintre ele sun inofensive. Unele bacterii sunt utile, iar un număr mic pot provoca probleme.
Un echilibru al microbiotei intestinale a fost legat de numeroase beneficii pentru sănătate:
Probioticele sunt un anumit tip de bacterii prietenose care oferă beneficii pentru sănătate atunci când sunt consumate. Ele sunt adesea luate ca suplimente care ajută la colonizarea intestinului.
Probioticele sunt microorganisme vii, care în urma ingestiei asigură beneficii pentru sănătate organismului. De obicei sunt reprezentate de bacterii, dar anumite tipuri de drojdii pot funcționa ca și probiotice.
Acestea se regăsesc în suplimente, cât și în alimente preparate prin fermentație bacteriană (iaurt, chefir, varză murată, tempeh și kimchi). Nu trebuie confundate cu prebioticele, care sunt carbohidrați - adesea fibre dietetica care ajută la hrănirea bacteriilor bune existente deja în intestin.
Produsele care conțin atât prebiotice, cât și probiotice sunt denumite simbiotice. Produsele simbiotice combină bacteriile prietenoase împreună cu fibrele dietetice, toate într-un singur supliment.
Cele mai comune bacterii probiotice sunt Lactobacillus și Bifidobacteria. Fiecare gen cuprinde specii diferite, iar fiecare specie are mai multe tulpini. Pe etichete, se pot identifica probioticel după tulpina lor specifică, specia, subspecia dacă există și un cod de tulpină. Diferite tipuri oferă diferite beneficii, iar alegerea tipului sau tipurilor potrivite de probiotice este esențial.
Microbiota intestinală include bacterii, viruși, ciuperci, arhee și helminți, bactetiile fiind majoritare. Intestinul uman găsduiește un ecosistem complex de 300-500 de specii de bacterii. Acestă floră intestinală este regăsită în colon (intestinul gros), ultima parte a sistemului digestiv.
Flora intestinala îndeplinește multe funcții importante pentru sănătate. Produce vitamine, inclusiv vitamina K și unele dintre vitaminele B. De asemenea, transformă fibrele în grăsimi cu lanț scurt, cum ar fi butirat, propionat și acetat, care hrănesc peretele intestinal și îndeplinesc multe funții matebolice. Aceste grăsimi stimulează, de asemenea, sistemul imunitar și întăresc peretele intestinal. Acest lucru poate ajuta la prevenirea pătrunderii substanțelor nedorite în organism provocând un răspuns imunitar.
Bacteriile intestinale sunt destul de sensibilie, inclusiv la o dietă dezechilibrată, iar studiile arată că o floră intestinală dezechilibrată este legată de numeroase boli (obezitate, diabet tip 2, sindrom metabolic, boli cardiovasculare, cancer colorectal, Alzheimer și depresie).
Probioticele și prebioticele ajută la corectarea echilibrului, asigurându-se că flora intestinală funcționează optim.
Probiotice sunt larg cercetate pentru efectele lor asupra sănătății sistemului digestiv. Dovezile au sugerat că suplimentele cu probiotice ajută la vindecarea diareei asociate antibioticelor. Când oamenii urmează un tratament antibiotic, mai ales pe perioade mai lungi de timp, de obicei experimentează diaree, chiar și după ce infecția a fost eradicată.
Acest lucru se datorează faptului că antibioticelee ucid multe bacterii naturale din intestin, ceea ce schimbă echilibrul intestinal și premite bacteriilor „rele” să prospere. Probioticele pot ajuta, de asemenea, la combaterea sindromului de colon iritabil, o tulburare digestivă comună, reducând gazele, balonarea, constipația, diareea și alte simptome.
Menținerea unui intestin sănătos înseamnă mai mult decât administrarea unui supliment de probiotice. Dieta de zi cu zi și exercițiile fizice sunt la fel de importante, deoarce mulți factori de stil de viață afectează bacteriile intestinale. Cu toate acestea, suplimentele probiotice pot oferi o gamă largă de beneficii cu puține efecte secundare.