În secolul nostru ne întâlnim tot mai des cu boli apărute în lumea modernă. Cum ar fi intoleranța la lactoză!
Dar defapt ce înseamnă să ai intoleranță la lactoză? Înseamnă că persoana nu poate digera alimentele care conțin lactoză. Este cea mai frecventă formă de deficit enzimatic intestinal care apare indiferent de vârstă sau sex. Enzima deficitară din această boală este lactaza care face posibil digestia lactozei prin descompunerea ei. Lactoză în intestinul subțire este digerată în galactoză și glucoză, iar când lactoză nu este descompusă trece în colon unde este fermentată sub influența bacteriilor.
Simptomele intoleranței apar după câteva ore de la consumarea alimentelor care conțin lactoză:
Intoleranța la lactoză poate să fie atât primară, când apare în urma unui deficit genetic, dar poate să fie secundară atunci când apare în urma altor manifestări ale intestinului (de exemplu boala celiacă), dar poate să apară și în urma hipolactaziei.
Intoleranța la lactoză poate să fie tratată cu ușurință: simptomele pot fi tratate prin modificarea alimentației și reducerea consumului de alimente care conțin lactoză. Este recomandat și administrarea unor suplimente alimentare cu conținut de lactază (Lactase Enzyme Active de la Secom sau Enzime de lactază de la Jutavit) și monitorizarea calciului!
Iată care alimente pot conține lactoză:
Încearcă ceva nou! Prepară o gustare minunată: brioșă din omletă, fără lactoză și fără gluten!