Noua cercetare efectuată de universitățile din Southampton și Edinburgh în Marea Britanie și publicată în Journal of Investigative Dermatology sugerează că expunerea la lumina soarelui poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. La rândul său, acest lucru ar putea reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Potrivit Institutului Național de Sănătate, aproximativ 1 din 3 adulți au hipertensiune arterială. Știm că tensiunea arterială tinde să crească odată cu vârsta, dar urmând un stil de viață sănătos, acest lucru poate ajuta la întârzierea sau prevenirea acestei creșteri. Persoanele supraponderale sunt mai susceptibile de a avea hipertensiune arterială.
De ce este importantă reducerea tensiunii arteriale?
Tensiunea arterială crescută poate duce la probleme grave, inclusiv boali de inimă, accidente vasculare cerebrale și insuficiență renală. Afecțiunile cardiace la nivel global reprezintă 30% din decesele provocate în fiecare an. La unii oameni, hipertensiunea arterială poate provoca, de asemenea, anevrisme, îngustarea arterelor sau afectarea vederii.
Se știe că, după o dietă sănătoasă (fără a consumă prea multă sare sau consum exagerat de alcool), a fi activ din punct de vedere fizic, a rămâne la o greutate sănătoasă, a nu fuma și a învăța să gestionezi stresul, toate acestea ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale.
Acest nou studiu a constatat că expunerea pielii la lumina soarelui poate, de asemenea, să reducă tensiunea arterială, prin reducerea nivelului de molecule mici de mesager și a oxidului de azot (NO) în piele și sânge
"Oxidul de azot împreună cu produsele sale de descompunere, cunoscute a fi abundente în piele, sunt implicate în reglarea tensiunii arteriale. Când sunt expuse la lumina soarelui, mici cantități de NO sunt transferate de pe piele în circulație sanguină, scăzând presiunea vaselor de sânge la fel și riscul de atac de cord și accident vascular cerebral."
În două sesiuni de câte 20 de minute fiecare, cercetătorii au expus pielea a 24 de voluntari la lumina ultravioletă (UVA) folosind o lampă de bronzare.
Rezultatele raportate în studiu arată că tensiunea arterială a voluntarilor a scăzut semnificativ ca urmare a expunerii la UVA. Cercetătorii cred că explicația în acest sens sunt stocuri pre-formate de NO în straturile superioare ale pielii subiecților.
"Noi credem că Oxidul de azot din piele este un factor important, care până acum a fost trecut cu vederea în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară", spune Prof. Feelisch
Am o tensiune arterială crescută - ar trebui să petrec mai mult timp la soare?
Profesorul Feelisch crede că rezultatele pot contribui la o nouă discuție despre sfaturile de sănătate publică privind expunerea la lumina soarelui, deoarece minimizarea expunerii la lumina soarelui în efortul de a evita riscul de cancer de piele ar putea reduce și efectele benefice ale expunerii la soare.
A fi excesiv de prudentă în evitarea soarelui ar putea duce la un risc crescut de alte boli. Prof. Feelisch explică:
Aceste rezultate sunt semnificative pentru dezbaterea în curs de desfășurare cu privire la beneficiile potențiale ale sănătății generate de lumina soarelui și rolul vitaminii D. În acest proces, evitarea excesului de expunere la soare este esențială pentru a preveni cancerul de piele. Însă a evita complet expunerea la soare, din teama ar putea crește riscul bolilor cardiovasculare.
Persoanele care au hipertensiune arterială pot preveni complicațiile prin alimentație sănătoasă, exerciții regulate, evitarea fumatului și al alcoolui precum și prin consumarea cu moderație sării și făcând tot ce pot pentru a duce o viață fără stres.