Zilele Sly Nutritia
toate produsele cu -14% reducere
0zile :00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Obezitatea asociată cu tulburările hormonale

Obezitatea asociată cu tulburările hormonale
     

Viața femeilor este influențată într-o măsură substanțial mai mare decât a bărbaților de glandele endocrine. Tulburările hormonale sunt cu mult mai dese și mai intense în cazul lor, putându-se concretiza prin kilograme în plus. Acest fenomen se poate evita, cu condiția să vă sporiți vigilența în anumite momente-cheie ale existenței și să acționați în consecință.

În cazul femeilor greutatea corporală și sistemul hormonal sunt sunt intim legate. Astfel, toate modificările survenite de-a lungul menstruației se pot solda cu lsbir sau, dimpotrivă cu îngrășare. Acumularea de kilograme determină, la rându-i, perturbări ale ciclului (tulburări de ovulație, sângerări neregulate sau chiar absente), mai mult sau mai puțin importante. Există situații, din fericire rare, când aceste disfuncții duc la sterilitate. Pe toată durata vieții, femeia trebuie să stăpâneasca cu maximum de seriozitate fluctuațiile hormonale, periculoase pentru dietă.

Pubertatea

Perioada adolescenței, este marcată de o enormă explozie hormonală, mai ales de estrogen. Procesul nu rămâne fără consecințe, este lesne observabil, căci duce aproape invariabil la acumularea câtorva kilograme (care nu sunt grăsime) și chiar la apariția vergeturilor și a celulitei, probleme efemere, din fericire, la această vârstă. Riscul principal în această etapă este altul: trecând prin transformări bruște, bulversante atât pe plan mental, cât și organic, femeile pot interpreta greșit transformările corpului lor, își pot crea o imagine greșită despre sine (nu este exclusă chiar dezvoltarea unui complex de inferioritate) și o va porni pe drumul dietelor de slăbire, o astfel de metoda nefiind necesară.

Terapia cu anticoncepționale

Foarte multe femei se plâng că s-au îngrășat din pricina pilulelor cu efect contraceptiv. În realitate, aceste produse farmaeutice, mai ales cele de ultima generație, conțin substanțe active în doze extrem de mici, prin urmare riscul de creștere în greutate este redus. Dacă totuși acest lucru se întâmplă, este pentru că terapia nu a fost stabilită în concordanță cu profilul hormonal al persoanei în cauză. Există peste 30 de tipuri de anticoncepționale, care diferă prin structură, dozaj și chiar mod de acțiune, fiind deci foarte important să optați pentru formula care vi se potrivește cel mai bine. Cel mai precaut este să consultați părerea unu ginecolog sau endocrinolog.

Sarcina -  mare atenție în cele nouă luni, dar și după

Sarcina reprezintă o perioadă cu implicații majore pentru o femeie, când trebuie să fie extrem de vigilentă, să se îngrijească mai atent decât de obicei, altfel repercursiunile putând fi dintre cele mai neplăcute, inclusiv în ceea ce privește silueta. Dacă alura corpului dvs este în mod natural mai firav, să nu credeți că acumularea de kilograme peste măsură va rămâne fără consecințe și că veți reveni la greutatea inițială automat după ce veți naște. Dacă aveți o conformatie mai plinuță, auto-controlul alimentar în etapa de sarcină nu este suficient. Ideal ar fi să scăpați de surplusul de kilograme înainte de rămâne gravidă. Pe parcursul sarcinii se recomandă să nu se ia mai mult de nouă-zece kilograme. Dacă însă ați depășit această limită, nu recurgeti la măsuri extreme, sărind peste dejunuri, subalimentându-vă. Acest lucru are consecințe grave, căci fătul nu contabilizează dublu perioada în care ați stat cu stomacul gol. Soluția ar fi să vă adresați unui nutriționist (eventual cu specializare în dieta femeii însărcinate), ce va va stabili un regim alimentar echilibrat, care să asigure toate vitaminele și sărurile minerale esențiale, în același timp suficient de bogat în proteine.

Corectarea sterilității – faceți pauze între ciclurile de tratament

Pe parcursul tratamentelor pentru corectarea sterilității este foarte important să vă verificați periodic greutatea. Deseori, tratamentele destinate combaterii sterilității favorizează creșterea în greutate. În medie se iau cam două kilograme la fiecare două cicluri de tratament. Pe de-o parte aportul hormonal, pe de alta anxietatea generată de inceritutdinea reușitei terapiei, de implicațiile acesteia, crizele de bulimie, cu origine fizică și chiar psihologică, reprezintă tot atâtea elemente care duc în final la îngrășare. Încercași să vă astâmpărați pofta de măncare dintre mesele principale cu alimente ușoare, dar care satură (cerealele integrale expandate sunt cea mai bună alegere) și să faceți pauze de una până la două luni între ciclurile de tratament. În acest interval puteți urma o dietă pentru a nu da voie kilogramelor acumulate să se permanetizeze. Această măsură este necesară nu doar din rațiuni estetice, ci și pentru reușita terapiei, căci surplusul de greutate generează tulburări de ciclu, afectând fertilitatea.

Menopauza – igiena de viață trebuie să fie impecabilă

Menopauza este o perioada dominată de dezechilibre hormonale majore. Tratamentul de substituție poate duce într-adevar la îngrășare, însă numai când dozele administrate sunt neadaptate (fie prea mari, fie insuficiente). Pentru că printre efectele secundare să nu se numere și acumularea de kilograme, este necesar ca terapia să fie individualizată, stabilită în baza unor analize specifice riguroase.

De subliniat că igiena de viață rămâne fundamentală pentru a impiedica apariția obezității și a întreține capitalul osos. Faceți așadar mișcare în aer liber, alimentați-vă corect (privilegiați lactatele, fructele și legumele, peștele, cerealele, soia, etc), evitați pe cât posibil stresul și situațiile tensionate.

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Remedii pentru părul gras

Ultimele promotii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.