Procentul de grăsime corporală
Procentul de grăsime corporală se calculează prin cântărirea grăsimii totale a unei persoane și împărțirea la greutatea totală.
Grăsimea esențială este grăsimea de care avem nevoie pentru supraviețuire. La femeile adulte, procentul total de grăsimi esențiale este cuprins între 10 și 13%. La bărbații adulți, grăsimile esențiale reprezintă între 2% și 5% din organism.
Grăsimea de depozitare este acumularea de grăsimi în țesutul adipos. Unele grăsimi de depozitare sunt necesare pentru a proteja organele interne din abdomen și piept. Țesutul adipos este un tip de țesut care conține grăsime stocată.
Procentajul total de grăsimi corporale include atât grăsimi de depozitare, cât și grăsimi esențiale.
Conform Consiliului American privind Exercitarea, procentele de grăsime masculină și feminina ar trebui sa fie după cum urmează:
Grăsime esențială la bărbați: 2% până la 4%
Grăsime esențială la femei: 10% până la 13%
O femeie cu 32% sau mai mult grăsime corporală este considerată obeză, la fel ca și barbatul cu 25% sau mai mult grăsime corporală.
Avantajul măsurării procentului de grăsime corporală a persoanei este că evaluează compoziția corpului persoanei, care este un factor important în dezvoltarea anumitor boli.
Cu toate acestea, obținerea unei măsurări exacte a grăsimii corporale nu este ușoară.
Măsurarea grăsimii corporale
Adesea se utilizează plicometru pentru a măsura grăsimea corporală, dar măsurătorile nu sunt foarte exacte.
Găsirea unui mod corect de măsurare a grăsimii corporale este important, deoarece citirile inexacte pot sugera o schimbare a compoziției care nu s-a întâmplat.
În același mod, este necesară găsirea unui mod corect de evaluare a greutății sănătoase, deoarece greutatea nu reflectă întotdeauna sănătatea, iar un corp sănătos nu este doar o chestiune de kilograme.
Pentru un trai sănătos, suntem sfătuiți să reducem grăsimea corporală. Să mâncăm sănătos, să facem exerciții fizice. Totuși trebuie să ținem seama că un organism sănătos, nu este un standard, iar compoziția corporală, forma, ține și de sex și nivelul de activitate, de vârstă, de masă osoasă, etc.
Este necesar pentru determinarea unei greutăți optime să consultăm un medic nutriționist, care ne poate crea diete personalizate pe diferite tipuri de alimente de care avem nevoie.