Luna Fares
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Recomandări - Colon Iritabil

Recomandări - Colon Iritabil
     

Ce este Colonul?

Colonul este o parte a intestinului împărțit în patru segmente: colon ascendent, transvers, descendent și sigmoidian. Colonul nu are funcție de digestie, dar la nivelul său se absorb cantitați mari de apă și electroliti din alimentele nedigerate care au trecut prin intestinul subțire.  

Generalități

Majoritatea pacienților cu sindromul de colon iritabil (SCI) prezintă după mâncare, simptome ca: dureri abdominale, constipație, diaree, sau perioade de constipație alternând cu diaree, balonare abdominală.
Se recomandă reducerea sau eliminarea din dietă a alimentelor bogate în grăsimi, alimentelor ce produc diaree, inclusiv cafeaua și alcoolul, a celor care produc gaze (fasolea, varza, broccoli) precum și a indulcitorilor artificiali pe bază de sorbitol.
Pentru combaterea constipației se recomandă un consum ridicat de fibre, lichide și exerciții fizice.

Simptome

Sindromul de colon iritabil (SCI) este o afecțiune intestinală functională, caracterizată prin durere sau disconfort abdominal, balonare, poate fi însoțită de diaree sau constipație, prezența mucusului în scaun și senzația de defecație incompletă.

Cauze

Intestinul persoanele care suferă de sindromul de colon iritabil este mai sensibil si predispus la contracții puternice la stimulii de intensitate medie. Factorul cel mai frecvent care determină perturbări intestinale este stresul. Simptomele se înrăutățesc în perioadele de stres emoțional sau după consumarea unor anumite alimente.

Tratament

Principalele metode de tratament în cazul sindromului de colon iritabil este controlul dietei și al stresului. Tratamentul medicamentos se practică în cazul formelor severe, cu dureri puternice si deteriorarea activităților zilnice.

Dieta

Fiecare bolnav de colon iritabil este unic în felul sau, iar dieta/alimentele benefice unui bolnav poate să-i provoace dureri, probleme digestve sau neplăceri altuia. Identificați alimentele care vă provoacă neplăceri digestive și evitați consumul lor. Regimul alimentar variază și în funcție simptome: diaree, constipație sau alternanța lor.

Serviți mesele într-un mediu liniștit și relaxant, nu în grabă, mestecați bine și evitați înghițirea de aer (accentuează balonarea). Tineți evidența meniurilor zilnice și a simptomelor ce le preced. 

În cazul constipației dieta trebuie să conțină:
- cantități suficiente de fibre vegetale, pere, mere, zmeură, mazăre, varză de Bruxelles, tărâţe de grâu, cereale, pâine integrală și graham;
- consum ridicat de lichide: 6-8 pahare de apă pe zi (fibrele absorb apa);
- exerciții fizice: mers pe jos, ciclism sau înot pentru menținerea tranzitului intestinal.

Deoarece este greu să se asigure o cantitate suficientă de fibre se pot adauga laxative ușoare, ce conțin metilceluloză sau psyllium, nu irită mucoasa intestinală, și se pot administra pe termen lung. Administrarea se face înainte sau în timpul mesei. Laxativele ca Dulcolax se utilizeaza doar la recomadarea medicului.
Administrarea de fibre pentru controlarea constipației pot accentua simptomele în cazul unor pacienți. Suplimentele de fibre se administrează după sfatul medicului, progresiv, pentru prevenirea balonării.

În cazul diareei eliminați sau limitati consumul de:
- alcool;
- cafeină (cafea, ceai negru, cola și ciocolată);
- nicotină;
- alimente care balonează (fasolea, broccoli, varza, mere);
- alimente bogate în lactoză (lapte, brânză, smântână);
- condimente picante (salsa, boia iute);
- citrice;
- alimente grase: suncă, unt, ulei;
- băuturi carbogazoase;
- alimente cu indulcitori artificiali (sorbitol).

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Ultimele promotii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.