Eficiența sistemului imunitar depinde într-o anumită măsură de alimentația noastră. Anumite alimente conțin nutrienți, care sunt cunoscuți ca având efecte imuno-stimulatoare potente, care pot fi folosite pentru îmbunătățirea rezistenței la infecții și pentru a ajuta în lupta împotriva cancerului. La unele persoane, anumite alimente pot avea un răspuns imun inadecvat, o stare numită sensibilitate alimentară.
Sensibilitatea alimentară și raspunsul imun
Reacțiile excesive ale sistemului imunitar la alimente pot fi împărțite în două boli separate: alergia alimentară și intoleranța alimentară. Alergia alimentară – în care suferinzii au o reacție evidentă la un anumit aliment, imediat după ce-l consumă – este relativ obișnuită. În unele cazuri, rezultatul este inofensiv, ca și rashul pe care îl au unele persoane după ce consumă capșuni. În cazurile grave, alergia alimentară poate produce un șoc anafilactic, dar, de obicei, persoanele care suferă de alergi alimentare descoperă ușor alimentul problemă și apoi îl evită pe cât posibil.
Simptomele intoleranței alimentare
Intoleranța alimentară este diferită de alergia alimentară și apare destul de des. Simptomele intoleranței alimentare pot apărea după mai multe ore sau mai multe zile de la consumarea alimentului problema și pot fi foarte vagi sau generalizate. Din cauza acestei reacții întârziate, intoleranța alimentară este adesea nediagnosticată, iar unele persoane pot suferi inutil timp de mai mulți ani. Sindromul premenstrual, îngrășarea, retenția lichidelor, migrenele, oboseala, astmul, eczemele, sindromul colonului iritabil, artrita reumatoidă și hiperactivitatea la copii sunt doar câteva dintre afecțiunile asociate intoleranței alimentare.
Următorii nutrienți joacă un rol-cheie în funcția de întărire a sistemului imunitar:
Vitamina C
Au fost identificate numeroase roluri imuno-stimulatoare ale vitaminei C, inclusiv stimularea producției de anticorpi și grăbirea maturizării a celulelor imune. Vitamina C se găsește în concentrație mare în banane, citrice, kiwi și legume verzi, dar se poate lua doza zilnică recomandată și sub formă de pastile.
Zincul
Este important în producerea și funcționarea celulelor imune, iar studiile științifice au demonstrat că nivelul scăzut de zinc din corp poate duce la o slăbire a sistemului imunitar. Zincul se găsește mai ales în alimentele marine, în pește și în grânele intergrale, cum ar fi pâinea din făină integrală.
Beta-carotenul
Beta-carotenul se transformă în organism în vitamina A. Ajută la protejarea sistemului imunitar de acțiunea periculoasă a moleculelor de radicali liberi și pare să aibă și proprietăți puternice de sporire a imunității. Alimentele bogate în beta-caroten includ fructe și legume verzi și galbene.