Ce este osteoporoză?
Osteoporoză este o boală ce afectează oasele, rezultatul fiind oase moi, sfărâmicioase, cu multe găuri în ele și un aspect spongios, ceea ce le face să se rupă mai ușor. Osteoporoza duce la distrugerea oaselor din șolduri, coloanei vertebrale, carp, ceea ce face dificilă conviețuirea cu această boală. Ostoporoza este mai frecventă la femei, dar poate afecta și bărbații și apare de obicei la vârste mai înaintate.
Care sunt cauzele?
Osteoporoza este cauzată de o lipsă a puterii oaselor și a densității acestora. Pe măsură ce îmbătrânești, oasele tale devin în mod normal din ce în ce mai fragile dar anumite cauze pot determina o fragilitate serioasă a oaselor ce duc la apariția osteoporozei. Astfel de cauze sunt numite factori de risc pe care, în unele cazuri îi poți schimba, în altele însă, nu.
Factori de risc pe care nu-i poți schimba:
Factori de risc pe care-i poți schimba:
Cum se manifestă osteoporoză?
Osteoporoza diferă de la persoană la persoană și poate dura ceva timp până să conștientizezi problema, dar boala sa evolueze. În unele cezuri, primul simptom poate fi ruperea unui os al șoldului, al sirei spinării după o căzătură. Pe măsură ce boala evoulează și se agravează, simptomele pot fi: dureri de spate, pierderea posturii drepte și sesizarea unei scăderi în înălțime, cocoșarea spatelui.
Cum este diagnosticată și tratată osteoporoza?
Diagnosticul se pune după un examen fizc amănunțit, cu cercetarea asupra simptomelor. Este nevoie și de un test pentru constatarea durității oaselor (densitatea oaselor) și riscul pentru fracturi. Dacă testele demonstrează a densitatea oaselor este mai mică decât trebuie să fie, dar nu este vorba de osteoporoză, boala se numește osteopenie și este mai puțin severă.
Tratamentul pentru osteoporoză include medicamente pentru reducerea pierderii oaselor și reconstrucția densității oaselor. Medicamentele pot diminua durerea cauzată de fracturarea oaselor. Este foarte important suplimentarea medicației cu calciu și vitamina D, pentru a întări oasele.
De asemenea poți încetini degradarea oaselor, învățând obiceiuri sănătoase. Dacă fumezi, renunță acum. Fă multe exerciții, plimbă-te, aleargă, dansează și ridică greutăți. Mănâncă alimente bogate în calciu și vitamina D: legume verzi, iaurt, lapte (pentru calciu), ouă, pește gras și cereale (pentru vitamina D care ajută la absorbția calciului în oase).
Dacă te confrunți cu osteoporoza, este recomandat să eviți orice căzătură, reducând riscul de a-ți fractura vreun os.