Luna Fares
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Semințele de in: Proprietăți, beneficii și contraindicații

Semințele de in: Proprietăți, beneficii și contraindicații
     

 

Semințele de in sunt alimente care conțin grăsimi sănătoase, antioxidanți, fibre, proteine și acizi grași polinesaturați, cum ar fi acidul alfa-linolenic (ALA) sau omega-3. Consumul acestor nutrienți poate ajuta la scăderea riscului de apariție a unor afecțiuni medicale. Semințele de in sunt disponibile pe piață de la mai mulți producători și sub formă de uleiuri, pulbere, tablete, capsule și făină.

Care sunt proprietățile semințelor de in?

Semințele de in conțin unele substanțe nutritive care pot avea diferite beneficii pentru sănătatea persoanei.

Ca și alte alimente pe bază de plante, semințele de in sunt bogate în antioxidanți. Acestea pot ajuta la prevenirea unor afecțiuni prin eliminarea din organism a moleculelor numite radicali liberi. Radicalii liberi apar ca urmare a proceselor naturale și a presiunilor asupra mediului.

Semințele de in sunt bogate în fibre și acizi grași omega-3, precum și fitochimicale/ lignani care tind să aibă proprietăți antioxidante. O lingură de semințe de in măcinate (echivalentul a 7 grame) conține 2 grame de acizi grași polinesaturați (include omega 3), 2 grame de fibre dietetice și 37 de calorii.

Semințele de in sunt o sursă bună de vitamine și minerale:

  • Tiamina sau  vitamina B1–esențială pentru metabolismul normal și funcția nervoasă;
  • Cupru–mineral important pentru creștere, dezvoltare și diverse funcții ale corpului;
  • Molibden–mineral esențial pentru organism, abundent în semințe, cereale;
  • Magneziu–mineral important pentru buna funcționare a  organismului;
  • Fosfor–mineral care contribuie la sănătatea oaselor și la menținerea țesuturilor;

Semințele de in sunt des utilizate pentru a ameliora probleme ale sistemului digestiv sau probleme de constipație. Semințele de in pot ajuta la scăderea colesterolului total din sânge și a lipoproteinelor cu densitate mică, a nivelului de colesterol, ceea ce poate ajuta la reducerea riscului de boli de inimă.

O lingură de semințe de in măcinate care cântărește 7 g  conține:

  • energie: 37.4 calorii;
  • proteine: 1,28 g;
  • grăsime: 2,95 g;
  • carbohidrați: 2,02 g;
  • fibră: 1,91 g;
  • calciu: 17,8 mg;
  • magneziu: 27,4 mg;
  • fosfor: 44,9 mg;
  • potasiu: 56,9 mg;
  • acid folic: 6.09 micrograme (mcg);
  • luteină și zeaxantină: 45.6 mcg.

O linguriță de semințe de in conține și diferite vitamine și minerale în cantități mici precum și lignani, triptofan, lizină, tirozină și valină, precum și grăsimi sănătoase, care sunt în mare parte nesaturate.

Deși limita superioară sigură a aportului de semințe de in nu a fost determinată, se apreciază că 5 linguri pe zi sunt sigure și benefice pentru majoritatea persoanelor sănătoase.

Ce beneficii au semințele de in?

Reducerea riscului de apariție a cancerului

Semințele de in conțin acizi grași omega-3 care pot ajuta la prevenirea apariției diferitelor tipuri de celule canceroase. Semințele de in pot fi benefice în prevenirea unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de colon, de sân, de piele și de plămâni.

Semințele de in conțin lignani, antioxidanți care pot încetini dezvoltarea unor tumori împiedicându-le să formeze noi vase de sânge. 

Lignanii sunt un tip de fitoestrogeni, nutrienți pe bază de plante care acționează într-un mod similar cu estrogenul. A existat o oarecare îngrijorare că fitoestrogenii pot crește riscul de cancer de sân, dar cercetări recente sugerează că acestea pot juca un rol protector.

Îmbunătățirea colesterolului și a sănătății inimii

Consumul de fibre și omega-3 și lignani poate stimula sănătatea inimii și poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare. Semințele de in conțin și fitosteroli care au o structură similară cu a colesterolului, dar ajută la prevenirea absorbției colesterolului în intestine. Consumul de fitosteroli poate ajuta la reducerea nivelului de lipoproteine cu densitate mică (LDL), sau a colesterolului rău în organism.

Sănătatea digestivă

Consumul de semințele de in poate preveni/ameliora atât diareea, cât și constipația.

Ameliorarea simptomelor artritei

Semințele de in pot ajuta la reducerea durerii articulare și la ameliorarea rigidității și pot avea un rol antiinflamator, fiind utilizate ca suport în afecțiuni precum artrita reumatoidă, lupus.

Îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge

Lignanii și alți fitoestrogeni pot ajuta la reducerea riscului de afecțiuni cronice, precum diabetul zaharat, și la diminuarea nivelului glicemiei în sânge. Deși legătura dintre semințele de in și diabetul de tip 2 nu este încă foarte clară, acestea pot fi considerate un plus sigur și sănătos pentru dieta ta dacă suferi de această afecțiune.

Indicații și contraindicații

Semințele de in sunt un supliment care poate fi folosit pentru ameliorarea unor simptome legate de:

  • constipația (cronică);
  • prostata mărită;
  • diabet;
  • diverticulită;
  • inflamația intestinului subțire;
  • colesterolul ridicat;
  • sindromul intestinului iritabil;
  • simptome ale menopauzei;
  • prevenirea infarctului miocardic;
  • prevenirea cancerului;
  • inflamația pielii;
  • nefrita; 
  • lupus eritematos sistemic.

Atentie! Acest articol are un scop strict informativ și nu înlocuiește un consult medical de specialitate. Dacă apar simptome, adreseaza-te medicului.

Efectele secundare ale semințelor de in includ:

  • reacții alergice;
  • diaree;
  • obstrucție intestinală;
  • balonare;
  • constipație;
  • flatulență.

De asemenea, anumite persoane trebuie să evite să consume semințe de in dacă:

  • urmează un tratament cu warfarina sau aspirină;
  • folosesc medicamente antiinflamatoare nesteroidiene;
  • folosesc medicamente care scad colesterolul;
  • suferă de cancer mamar sau uterin sensibil la hormoni;
  • sunt însărcinate sau alăptează;
  • au alergie la semințele de in;
  • au probleme cu glanda tiroidă;
  • prezintă deficit de minerale cum ar fi fier și zinc;
  • au probleme de coagulare a sângelui;
  • au o dietă dezechilibrată.

Atenție! În timpul sarcinii și alăptării, este recomandat femeilor gravide să limiteze aportul de semințe de in și alte surse alimentare de fitoestrogeni.  

În general, persoanele care consumă semințe de in ar trebui:

  • să evite semințele de in crude și necoapte, deoarece acestea pot conține compuși toxici;
  • să consume seminte de in cu multe lichide, pentru a preveni problemele digestive;
  • să evite folosirea uleiului de semințe de in la gătitul termic.

 

Atentie! Remediile naturiste și suplimente alimentare pot interactiona cu o serie de medicamente, deci adreseaza-te medicului înainte de a le folosi.

Semințele de in și controlul greutății

Semințele de in pot fi utile ca parte a unei diete de scădere în greutate la persoanele supraponderale și obeze. Acestea conțin fibre solubile care devin foarte aderente atunci când sunt amestecate cu apă. Aceste fibre s-au dovedit eficiente în suprimarea foamei și a poftei de mâncare, putând astfel contribui la pierderea în greutate. Pierderea în greutate tinde să fie mai mare în rândul celor care urmează o dietă cu mai mult de 30 de grame de semințe de in pe zi. Dieta se poate urma pe o durată de 10 zile, apoi se ia o pauză de 10 zile, reluându-se periodic până la obținerea rezultatelor dorite.

Idei de rețete cu semințe de in

Semințele de in pot fi folosite ca atare pentru consum sau sub formă de ulei sau suplimente alimentare - capsule. De asemenea, pot fi utilizate în produse de brutărie și patiserie pâine, brioșe, paste etc.

Atenție! Consumul de suplimente alimentare nu înlocuiește un stil de viață sănătos și un regim alimentar echilibrat. Dacă te confrunți cu efecte adverse, întrerupe imediat consumul și consultă medicul. 

Semințele de in măcinate se pot adăuga în compoziția unor mâncăruri sănătoase precum:

cereale pentru micul dejun;

piureuri;

supe și tocane;

salate și sandvișuri;

iaurturi.

 

Budincă de chia și in

Iată o rețetă fără gluten care este plină de proteine, grăsimi naturale și fibre!

 

Ingrediente:

  • 2 căni de lapte de cocos sau migdale;
  • 1 lingură de ulei de cocos;
  • 3 linguri de semințe de chia;
  • 3 linguri de semințe de in măcinate; 

 

Mod de preparare 

O tigaie cu strat neaderent se încălzește la foc mediu, se adaugă o lingură de ulei de cocos, semințele, făina de semințe de in și laptele. Constant, se amestecă folosind o lingură de lemn până când totul se transformă într-o budincă groasă (circa 3 minute). Se toarnă ămestecul într-un bol și apoi se adaugă toppingul dorit. Poftă bună!

 

Humus cu semințe de in

 

Ingrediente:

  • 1 cutie de năut fiert;
  • 2 căței de usturoi; 
  • o linguriță de sare; 
  • 2 linguri de sos tahini; 
  • 2 linguri de făină de semințe de in măcinate; 
  • 4 linguri de suc de lămâie proaspăt; 
  • 60 g de apă; 
  • o lingură de ulei de măsline; 

 

Mod de preparare

Pune totul într-un blender și amestecă până când se obține o cremă pe care o poți întinde pe pâine. Poftă bună!

De asemenea, semințele de in se pot adăuga la un amestec de compoziție pentru brioșe sau pot fi folosite pentru a acoperi un pui fript, în loc de pesmet. Totuși, o cantitate mare de semințe de in în compoziția unor mâncăruri poate da un gust amar alimentelor. Semințele de in sunt alimente care pot fi utilizate pentru prevenirea a numeroase afecțiuni medicale, pentru reglarea digestiei, pentru slăbire și dietă și pot promova sănătatea persoanei. Pentru mai multe produse și informații, vizitează magazinul nostru naturist și bio Vitamix!

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Ultimele promotii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.