Numărul persoanelor care suferă de această boală sau care riscă să dezvolte această boală este în continuă creștere. Cauza apariției afecțiunii poate fi genetică sau poate fi și consecința excesului ponderal.
Diabetul zaharat este definit ca o tulburare complexă a metabolismului energetic al organismului, bazat pe un deficit de secreție insulinică asociată cu un anumit grad de insulino-rezistență periferică. Statisticile spun că aproximativ 80% din persoanele diagnosticate cu diabet zaharat au fost sau sunt obeze.
Diabetul zaharat de tip 2 survine după vârsta de 35-40 ani pe fondul excesului ponderal asociat cu un stil de viață nesănătos.
Statisticile spun că aproximativ 1/3 din populația diagnosticată cu diabet zaharat de tip 2 este echilibrată cu ajutorul dietoterapiei. Foarte important de știut este faptul că alimentele trebuie cântărite obligatoriu pentru a aprecia corect cantitatea de carbohidrați recomendați. Dieta trebuie personalizată deoarece nu există o dietă standard care să răspundă nevoilor nutriționale ale tuturor persoanelor diabetice. După stabilirea necesarului caloric trebuie găsită proveniența nutrienților: glucide, lipide, proteine.
Glucidele se vor încadra în procent de 50-60% provenind din cereale, legume, fructe.
Proteinele vor reprezenta 12-15% din necesarul caloric astfel: 2/3 de origine animală și 1/3 de origine vegetală.
Lipidele reprezintă aproximativ 30% din rația calorică.
Asocierea efortului fizic cu dietoterapia dar și cu un nivel corespunzător de hidratare are ca rezultat scăderea ponderală pe baza arderii țesutului adipos, îmbunătățind controlul greutății și glicemiei pe termen lung.