Hepatita B este o infecție hepatică cauzată de virusul heaptic B (VHB). Acesta este unul dintre cele 5 tipuri de hepatită viralră (A, C, D și E), iar formele cu virusul hepatic B și C sunt cel mai probabil să să devină cronice sau de lungă durată.
Hepatita B acută determină apariția rapidă a simptomelor la adulți. Sugarii care au preluat de la mamă virsusul dezvoltă rare ori forma acută, deoarce aproape toate infecțiile la sugari cu hepatita B devin cronice.
Hepatita B cronică se dezvoltă lent, simptomele pot deveni vizibile decât dacă apar complicații.
Care sunt cauzele apariției hepatitei B?
Hepatita B este cauzată de virusul hepatitei B. Se transmite prin contactul cu sânge sau lichide ale corpului de la persoana infectată.
Este probabil să iei hepatită B dacă:
- ai relații sexuale cu o persoana infectată fără să folosești prezervativul
- folosești seringi utilizate de persoane infectate cu acest virus
- îți faci tatuaj sau piercing utilizând ustensile necurățate și infectate cu virusul hepatitei B
- împrumuți obiecte personale cum sunt lamele de bărbierit sau periuța de dinți altor persoane
De asemenea, o mamă insarcinată care are hepatita B o poate transmite și copilului. Nu poți lua hepatita B prin sărut, îmbrățișări, tuse sau mâncând din aceeași farfurie.
Care sunt simptomele hepatitei B?
Însă majoritatea persoanelor cu hepatită cronică B nu prezintă nici un simptom.
Cum este diagnosticată hepatita B?
Un simplu test de sânge poate confirma doctorului dacă ai hepatita B sau dacă ai suferit de ea în trecut.
Dacă medicul în cauză consideră că ai ficatul afectat atunci îți va face o biopsie la ficat.
Care este tratamentul pentru hepatita B?
În majoritatea cazurilor, hepatita B se vindecă de la sine. Îți poți ușura simptomele acasă, mâncând sănătos, consumând multa apă, odihnindu-te și evitând consumul de droguri și alcool. Consultă totuși un medic pentru a afla care produse nu sunt bune pentru a evita distrugerea ficatului cauzat de virusul hepatitei B. Tratamentul hepatitei B diferă în funcție de gravitatea bolii sau de gradul în care ficatul este afectat. Boala diferă de la persoană la persoană, mulți indivizi ducând o viață lungă și activă dar îngrijindu-se atent. Există și medicamente pentru tratarea hepatitei B, dar și acestea pot funcționa la unele persoane și pot fi de nici un folos pentru altele.
Poate fi prevenită infecția cu hepatita B?
Da, poate fi prevenită prin efectuarea vaccinului împotriva acestui virus. Pentru a evita contactarea și îmbolnăvirea altor persoane cu virusul hepatitei B țineți cont de urmatoarele: nu faceți sex neprotejat, nu împrumutați obiecte personale sau necesități, folosiți mănuși atunci când intrați în contact cu sânge.