Luna Fares
-20% din pretul original la toate produsele
00ore:00min:00sec
Vouchere Reduceri Pachete Magazine

Totul despre maslin

Totul despre maslin
     

Maslinul (Olea Europae) este cunoscut încă de la începutul istoriei omenirii și este o plantă foarte utilă în zonele mediterane. Își are originea cel mai probabil din Asia Mică, iar de acolo s-a răspândit pe toată coasta Mării Mediterane. Este cunoscută și în alte părți ale lumii, se cultivă și în zonele mediterane ale Americii, a Australiei sau Noua Zelandei. Măslinul trăiește sute de ani, și este o plantă foarte iubită și respectată de întreaga lume, asta datorita  faptului că este utilă în multe domenii. În primul rând se cultivă pentru a obține semințele de masline. Înflorește la sfârșitul primăverii, în mai, semințele de măslin sunt consumate verzi, iar pentru a obține uleiul, în noiembrie se culeg semintele de masline mov, aproape negre și se presează. Frunzele măslinului sunt verzi tot timpul, în trecut din frunzele lui se făceau coroanele cu care erau onorați campionii sau câștigătorii unor competiții sportive sau poetice.

De ce este bun?

Roadele măslinului conțin în jur de 15-25% de ulei. Acest ulei este folosit în gastronomie, salate dar totodată și la prepararea medicamentelor sau a produselor cosmetice. Este legendar efectul protector de  sănătate pe care îl conțin mâncărurile mediterane, și asta datorită faptului că sunt preparate din sau în ulei de măsline. O treime din cantitatea de ulei presat din semințele de măsline sunt acizi grași nesaturați, care reduc nivelul de colesterol din sânge, producându-se mai puține depuneri pe pereții vaselor de sânge. Este bogat în vitamine, antioxidanți și nutrienți, face bine ficatului, tractului gastro-intestinal și mușchilor, ușurează munca inimii.

Cum să îl consumăm?

Se găsesc pe piață cam 150 de feluri de ulei de măsline, sunt aleși de către experți ca și vinurile. Uleiul de măsline într-adevăr bun are o culoare deschisă, un miros bun și proaspăt. Este numit de cea mai bună calitate ulei de măsline extravirgin, care este presat din propria greutate prin sedimentare și centrifugare, fără tratamente termice și chimice. Este cea mai valoroasă formă a măslinului: este plin de vitamine, antioxidanți și acizi grași nesaturați, în acesta este cel mai scăzut continut de acizi grași liberi, sub 0,8%. Dacă puteți, consumați numai ulei din acesta, mai ales dacă îl folosiți crud la salate. Uleiul extra-virgin este obținut tot prin această metodă, doar că este presat mai puternic, este făcut din culturi mai slabe. Ulei de măsline simplu se obține cu ajutorul tratamentului termic, se recomandă folosirea lui la gătit și prăjit. Deși este ieftin, experții nu recomandă consumarea uleiului numit și ulei din resturile de presare, pentru că este de proastă calitate, obținut cu ajutorul unor solvenți din resturile presate a doua oară.

Sfaturi

Dacă atunci când pregătești un sandwich în loc de unt folosești puțin ulei de măsline, consumi cam cu 260 de calorii mai puțin, deoarece uleiul îți va da mai repede senzația de saturare. Ulei de calitate bună poate înlocui orice loțiune sau cremă de corp. Uleiul de baie obținut din patru linguri de ulei de măsline și un sfert de litru de lapte bătut este foarte bun pentru pielea uscată, crăpată. Uleiul de măsline amestecat cu sare de mare este foarte bun la peeling.

Interesant

Cu cel mai mare consum de ulei de măsline pe persoana se pot mândrii grecii: o persoană consumă cam 20 de litri de ulei de măsline pe an.

 

Sanatate - Articole cu si despre produse si tratamente naturiste

Articole precedente

Ultimele promotii

Aboneaza-te la newsletter

Aboneaza-te la newsletterul nostru daca nu vrei sa pierzi promotiile noastre zilnice, cupoanele de reduceri periodice si noutatile aparute in magazinul nostru.