Gingivita este stadiul incipient al afecțiunilor gingivale, netratată duce la paradontoză, o infecție severă ce cauzează distrugerea țesutului și oaselor care sprijină gingiile și în unele cazuri, pierderea dinților.
Pradontoza este o boală ce afectează rădăcina dinților. Pe termen lung paradontoza netratată poate duce la probleme mult mai serioase cum ar fi nivel ridicat de zahăr în sânge și creșterea riscului de atac de cord sau infarct. Bolile gingivale pot afecta chiar și copilul nenăscut, femeile însărcinate care au probleme gingivale pot naște prematur.
Simptome
În stadiile incipiente, simptomele sunt blande: umflarea ușoară a gingiilor, uneori sângerare la periaj. În timp însă, simptomele sunt mai severe și mai evidente:
Tipuri de paradontoză
Paradontoza cronică
Acest tip de paradontoză este cea mai comuă formă și este caracterizată prin distrugerea lentă și pierderea progresiva a gingiilor.
Paradontoza asociată cu alte boli
Aceasta are loc de obicei la o vârstă fragedă și are loc în completare cu alte boli cum este diabetul.
Paradontoza necrotizantă
Este cea mai gravă formă de paradontoză ce are ca efect distrugerea totală a țesutului gingival, a ligamentelor dinților. Persoanele malnutrite sau cele care suferă de Sida sunt mai predispuse la această formă.
Cauzele paradontozei
Paradontoza începe de obicei cu placa bacteriană. Deși o îndepărtezi zilnic prin periaj aceasta se formează repede după 24 de ore. Placa bacteriană dacă stă pe dinți mai mult de 2-3 zile se poate întări formând tartrul, o substanță albă care face și mai dificil de înlăturat placa, fiind un rezervor pentru bacterii. Din nefericire, periajul nu poate îndepărta perfect tartrul, numai o îngrijire profesionistă o poate face. Cu cât tartrul stă mai mult pe dinți cu atât mai grave sunt afecțiunile pe care le poate cauza. Inițial, poate irita și inflama gingiile de la baza dinților și aceasta este cea mai ușoară formă: gingivita. În timp, se pot forma șanțuri între gingii și dinți pline de placă bacteriană, locuri în care se pot acumula multe bacterii. Aceste infecții adânci, pot afecta pierderea țesutului dentar și în timp, pierderea dinților. Deși acest ciclu de acumulare a plăcii bacteriene este cea mai comună cauză, mai mulți factori sunt responsabili de apariția paradontozei:
Diagnostic
Gingiile sănătoase sunt ferme, de culoare roz pal. Dacă gingiile tale sunt umflate, roșii și sângerează ușor, e cazul să consulți un dentist.
Complicații cauzate de paradontoză:
- Boli ale inimii și infarct: cu cât este mai gravă infecția cu atât este mai mare riscul. Bacteriile responsabile de paradontoză pot ajunge în sânge la arterele inimii unde pot forma un ciclu de inflamări și îngustări ale arterelor ce pot duce la infarct.
- Complicații la femeile însărcinate cu probleme gingivale care pot da naștere la copii prematur.
- Nivel al zahărului în sânge necontrolat: diabetul te supune la un risc mai ridicat de a dezvolta paradontoză și alte infecții. Având mai multe infecții, nivelul de zahăr în sânge este mai greu de controlat, crescând astfel necesarul de insulina pentru a-l putea menține sub control.
- Pneumonie: dacă ai probleme serioase ale gingiilor și pe deasupra probleme ale plămânilor, inhalând bacterii din gură la plămâni poți dezvoltă pneumonie
Medicație și tratament
În toate cazurile, medicii recomandă o igienă orală corespunzătoare. Unii dentisti pot recomanda antibiotice. Antibioticele sunt recomandate în cazul infecțiilor. Ele pot fi aplicate sau direct pe gingii sau înghițite sub formă de pastile sau prin clătire. De asemenea este bine să utiliezi o pastă de dinți cu ingrediente antibacteriene care să reducă plăgile. Administrate corespunzător, problemele gingivale pot fi tratate și gingiile pot reveni la starea de sănătate de dinainte, însă în unele cazuri doar antibioticele nu sunt de ajuns și atunci un tratament combinat este cel mai indicat. În alte cazuri, doar intervențiile chirurgicale mai pot salva gingiile afectate.
În cazul infecțiilor mai severe, este nevoie de tratament mai îndelungat care poate include tratamente de curățare a tartrului de pe dinți, înlocuirea gingiei pierdute cu segmente de țesut de pe cerul gurii, intervenții chirurgicale prin reducerea sanțurilor dintre gingie și dinte.
Cum putem preveni paradontoza?
Cea mai bună cale de a preveni apariția acestei boli este o igienă orală corespunzătoare. Aceasta înseamnă periajul de minim două ori pe zi, cu o durată de 3-5 minute și folosirea unei arte dentare.
Pentru gingii sănătoase, urmează următorii pași:
Medicina alternativă
Pentru că nutriția joacă un rol în igiena orală, multe terapii se concentrează în alimentarea corpului cu nutrienți. Iată câteva dintre ele:
Coenzima Q1 (CoQ10): această substanță joacă un rol important în producerea de energie celulară. Este un bun antioxidant, de multe or mai puternic decât vitamina C. Coenzima Q10 aplicată în spațiile dintre dinți și gingii reduce semnificativ infecția.
Extractul din semințe de struguri, care are calități antibiotice. Presară puțin din acest extract pe pasta de dinți la fiecare periaj.
Fructele de pădure: îndelung folosite în cazul infecțiilor tractului urinar, fructele de pădure și sucul din fructe de pădure ajută la prevenirea acumulării bacteriilor, însă mare atenție la produsele din fructe de pădure care utilizează zahărul ca îndulcitor. Caută doar acele produse care nu conțin zahăr.