Oreionul cunoscut și sub denumirea de parotidită epidemică reprezintă o infecție virală contagioasă și cauzată de un virus care aparține familiei paramixovirusurilor. Manifestările oreionului includ inflamații la nivelul glandelor salivare; deși incidența este net superioară în rândul copiilor, și adulții se pot infecta, în acest caz manifestările bolii fiind mai violente. Până în prezent, nu s-a descoperit încă vreun tratament specific pentru infecția virală, așadar, după ce a fost contactat, oreionul se va manifesta simptomatic, după care boala va trece, treptat, de la sine.
Există, totuși, anumite remedii naturale care și-au dovedit eficiența în ceea ce privește accelerarea procesului de vindecare și, totodată, pentru ameliorarea simptomatologiei. În legătură cu tratamentul medicamentos, acesta va avea drept scop minimizarea durerilor care sunt asociate cu oreionul. Astfel, medicul specialist va putea prescrie pacienților infectați anumite tratamente bazate pe analgezice. Similar altor cazuri de afecțiuni și boli, prevenirea oreionului este o măsură mult mai simpla de adoptat decât tratarea bolii. În prezent, copiii primesc, încă de la vârste foarte fragede, vaccinul ROR (rujeola-oreion-rubeola). Există și anumite cazuri de excepție, când infecția virală poate fi contactată chiar și după administrarea vaccinului, însă, din fericire, simptomatologia, în aceste cazuri, este atât de blândă și insesizabilă, încât pacientul poate chiar să nu fie conștient că suferă de oreion.
Remedii naturale preparate acasă pentru diminuarea simptomatologiei oreionului (parotiditei epidemice)
Se amestecă o cantitate mică de ghimbir măcinat cu o cantitate suficientă de apă, astfel încât să se formeze o pastă. Această pastă se va aplică la nivelul zonei care s-a inflamat. Este de reținut faptul că ghimbirul se poate înlocui cu Chebulic Myroblan.
Se pisează cantități egale de semințe de sparanghel și semințe de schinduf. Peste acestea, se adaugă suficientă apă încât să se poată realiza o pastă cu o textură foarte fină. Pasta se va aplica, la fel ca și în cazul descris mai sus, pe suprafața inflamată.
Zona afectată se masează cu suc de aloe vera; la fel de benefică este și pasta obținută prin intermediul pisării frunzelor de aloe vera.
Se amestecă turmeric măcinat, alături de frunze de mango pisate cu o cantitate suficientă de apă pentru a putea realiza o pastă fină. La nivelul zonei inflamate, se aplică această pastă, iar efectele benefice nu vor intârzia să apară.
Se încălzesc câteva frunze de smochin, după care, peste acestea, se aplică o cantitate mică de ulei, apoi se vor încălzi din nou. Remediul astfel obținut se va aplica la nivelul zonei afectate. Pe zona infectată, se aplică o bucată de bumbac care a fost, în prealabil, înmuiată în cea de mei.