Omega-3 și vitaminele A și D sunt prezente în peștele gras sau uleios, cum ar fi păstrav, macrou, ton, hering, sardine și somon. Uleiul de pește și suplimentele omega-3 sunt populare deoarece se crede că au beneficii pentru sănătate.
Peștele alb conține, de asemenea, uleiuri, dar în concentrații mai scazute, în special în ficat. Codul este un pește alb, iar uleiul său este concentrat în ficat. Uleiul din ficat de cod conține mai puțin acid gras omega-3, dar mai multe vitamine A și D.
Uleiul de pește conține acizii grași omega-3 și vitaminele A și D.
Acizii grași omega-3 găsiți în uleiurile de pește pot proteja inima și pot oferi alte beneficii pentru sănătate, dar rezultatele cercetărilor au fost amestecate.
Consumul de pește este o modalitate mai bună de a obține ulei de pește sau omega 3 decât să luați suplimente.
Unele studii au concluzionat că uleiul de pește și acidul gras omega-3 sunt benefice pentru:
Scleroza multiplă. Uleiul de pește se spune că ajută persoanele cu scleroză multiplă (SM) datorită efectelor protectoare asupra creierului și sistemului nervos.
Cancer de prostată. Un studiu a constatat că uleiurile de pește, alături de o dietă cu conținut scăzut de grăsimi, pot reduce riscul de apariție a cancerului de prostată.
Depresie postpartum. Consumul de uleiuri de pește în timpul sarcinii poate reduce riscul de depresie post-partum. Cercetătorii recomandă consumul de pește cu un nivel ridicat de omega 3 de două sau trei ori pe săptămână, consum ce poate fi extrem de benefic. Se recomandă surse alimentare, mai degrabă decât suplimente, deoarece acestea oferă și proteine și minerale.
Menținerea sănătății mintale. Un studiu pilot de 8 săptămâni efectuat în 2007 a sugerat că uleiurile de pește pot ajuta tinerii cu probleme de comportament, în special cei cu tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Studiul a demonstrat că copiii care au consumat între 8 și 16 grame (g) EPA și DHA pe zi, au prezentat îmbunătățiri semnificative în comportamentul lor, dupa cum au evaluat părinții și psihiatrul care lucrau cu ei.
Beneficiile memoriei. Consumul de acid gras omega-3 poate ajuta la îmbunătățirea memoriei de lucru la adulții tineri sănătoși, potrivit unui studiu publicat în revista PLoS One. Cu toate acestea, un alt studiu a arătat că nivelurile ridicate de omega-3 nu împiedică declinul cognitiv la femeile mai în vârstă.
Inima și beneficiile cardiovasculare. Omega-3 acizi grași ce se află în uleiurile de pește pot proteja inima în momentele de stres mental. Rezultatele publicate în Jurnalul American de Fiziologie au sugerat că persoanele care au luat suplimente de ulei de pește mai mult de o lună au avut funcții cardiovasculare mai bune în timpul testelor de stres mental.
În anul 2012, cercetătorii au remarcat că uleiul de pește, prin proprietățile sale antiinflamatorii, pare să contribuie la stabilizarea leziunilor aterosclerotice.
Între timp, o revizuire a 20 de studii care implică aproape 70.000 de persoane a constatat că nu există dovezi convingatoare care să lege suplimentele de ulei de pește la un risc mai scăzut de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces prematur.
Persoanele cu stenturi la inimă care au luat două medicamente pentru subțierea sângelui precum și acizii grași omega-3 au fost găsiți într-un studiu pentru a avea un risc mai mic de infarct miocardic comparativ cu cei care nu iau uleiuri de pește.
AHA recomandă consumul de pește, în special de pește uleios, cel puțin de două ori pe săptămână pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Boala Alzheimer. Un studiu publicat în Neurologie în 2007 a arătat că o dietă bogată în pește, uleiuri omega-3, fructe și legume reduce riscul de demența și Alzheimer.
Pierderea de viziune. Consumul adecvat de DHA al alimentelor protejează oamenii de pierderea vederii legate de vârstă, au raportat cercetătorii canadieni în revista Investigative Oftalmology & Visual Science.
Epilepsie. Un studiu publicat în Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie și Psihiatrie din 2014 susține că persoanele cu epilepsie ar putea avea mai puține convulsii dacă ar consuma zilnic cantități mici de ulei de pește omega-3.
Schizofrenia și tulburările psihotice. Acizii grași omega-3 găsiți în uleiul de pește pot contribui la reducerea riscului de psihoză. Rezultatele publicate în Nature Communications detaliază modul în care o intervenție de 12 săptămâni cu suplimente de omega-3 a redus substanțial riscul pe termen lung de a dezvolta tulburări psihotice.
Dezvoltarea fătului. Consumul de omega-3 poate ajuta la creșterea dezvoltării cognitive și motorii fetale. În 2008, oamenii de știință au descoperit că, consumul de omega-3 în ultimele 3 luni de sarcină poate îmbunătăți dezvoltarea senzorială, cognitivă și motorică a fetusului.