Unii oameni pot fi precauți când vine vorba de utilizarea uleiurilor pentru gătit, împreună cu alimentele, ba chiar și pe salate. Consumul de grăsimi în timpul meselor stârnește gânduri firești privind un colesterol ridicat și, în final, acumularea de kilograme nedorite. Faptul că unele grăsimi sunt etichetate drept „rele” se adaugă la confuzia și concepția greșită că toate grăsimile sunt nesănătoase.
Din fericire, nu este cazul. Ba chiar e important să utilizăm uleiuri – doar să le alegem pe cele potrivite. În acest sens, Vitamix a întocmit un ghid ușor de urmat, care va elucida misterul odată pentru totdeauna.
Uleiurile și grăsimile conțin acizi grași esențiali - omega 3 și 6, în special - care fac parte din structura fiecărei celule din organism, după cum susțin toate studiile de specialitate. Sunt elementele de bază ale hormonilor, ajută la scăderea inflamației și la scăderea colesterolului rău și a tensiunii arteriale. Uleiul oferă, de asemenea, un plus de gust și sațietate, dar și arome ce îmbogățesc și complimentează preparate diverse.
Cheia este să cunoști tipul potrivit de utilizat. Este mai ușor când gătești acasă, puțin mai complicat când ieși la masă și nu poți controla fiecare pas al procesului. Dar nu este vorba doar despre alegerea celor mai sănătoase uleiuri. Ele joacă un rol într-o dietă sănătoasă atunci când fac parte dintr-un plan alimentar care reduce la minimum alimentele procesate, carbohidrații simpli și zahărul.
Uleiuri sănătoase VS. nu atât de sănătoase
În general, cele mai sănătoase uleiuri sunt lichide și pe bază de plante. Probabil cel mai cunoscut este uleiul de măsline - și din motive întemeiate. A trecut testul timpului, este accesibil, și contribuie la scăderea colesterolului din sânge + o creștere de antioxidanți naturali. Varianta de unei de măsline extra virgin este varianta ideală, deoarece este de prima presă și cel mai puțin rafinată.
Alte uleiuri care trec în coloana sănătoasă sunt: uleiul de cocos, de porumb, de sâmburi de struguri, canola, floarea soarelui, șofran și soia. Ultima nu a fost întotdeauna considerată o alegere sănătoasă, deoarece înainte era hidrogenată, dar acum se găsește în starea naturală, cu beneficii considerabile.
Pe partea care încurajează acumularea de colesterol nociv, există untura, untul, uleiul de palmier. Caracterul comun este că vin în stare semisolidă și au un nivel ridicat de grăsimi saturate. Consumul acestei grăsimi crește LDL colesterolul (tipul rău) și a fost asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare și diabet.
Practic, sursa este cea care contează. Grăsimile de provenință vegetală sunt mult mai sănătoase decât cele de proveniență animală. Însă mare parte din provocarea unei alimentații echilibrate, în mod instinctual, o poate reprezenta tocmai tradiția nord și est-europeană, ce se bazează pe consumul de animale și grăsimi animale, iar acele grăsimi, precum untul și untura, vin în formă solidă. Abordarea sud-europeană, ca și dieta mediteraneană, se bazează pe uleiuri pe bază de plante, în special de măsline, de aici și un stil de viață mult mai sănătos, în consecință.
Chiar dacă grăsimile saturate nu oferă niciun beneficiu, altul decât satisfacția de moment, nu trebuie evitate în totalitate, ci doar minimizate la maxim 5% din dieta ta. De exemplu, dacă de obicei consumi 2.000 de calorii pe zi, doar 100 ar trebui să provină din grăsimi saturate, pentru a îți asigura echilibrul mult dorit.
Masa în oraș VS. acasă
Dacă mănânci acasă și folosești uleiuri sănătoase, există mai puțină îngrijorare cu privire la consumul de grăsimi greșite sau a cantității lor, deoarece ai control total asupra situației. Indiferent dacă coci, prăjești sau asezonezi o salată, tu controlezi toți factorii.
Prăjirea, în general, reprezintă adesea o îngrijorare, dar nu este neapărat o alegere nesănătoasă. Contează mult mai mult ce se prăjește. Brânza, o grăsime saturată, nu ar fi o alegere grozavă, dar un dovlecel sau niște ciuperci pane nu ajung nici pe departe în aceeași categorie! De asemenea, pentru pane-uri reușite poți apela la mixuri de făină integrală sau la făina de năut/ migdale care vor completa într-un mod mult mai sănătos alegerile tale.
Adevărata îngrijorare în ceea ce privește mesele în oraș o reprezintă produsele de tip fast food și ce fel de ulei este folosit și cum. În friteuze, spre exemplu, dacă uleiul nu este schimbat în mod regulat, acesta este reîncălzit în mod repetat și se formează grăsimi trans. Acestea pot produce inflamații în organism, care pot duce la boli de inimă, diabet de tip 2 și contribuie la distrugerea membranelor celulare.
Concentrați-vă pe menținerea unei alimentații sănătoase, cu uleiuri bune
Oamenii își obțin majoritatea caloriilor din două surse de macronutrienți - grăsimi și carbohidrați – și este important ca ambele să fie cât mai sănătoase.
Atunci când mănânci carbohidrați și grăsimi sănătoase, cât mai naturale și predominant din surse vegetale, nu trebuie să-ți faci atâtea griji nici despre cât de mult mănânci. Accentul este pus pe alimentația generală. O dietă sănătoasă poate consta în cea mai mare parte din cereale integrale, cum ar fi orezul brun, cerealele și oleagionasele. Cu cât ceva este măcinat mai puțin, cu atât mai lent se va elibera în organism, prevenind creșterile bruște ale zahărului din sânge.
Cea mai bună abordare pentru a mânca bine este recomandarea susținută de știință de a avea o mulțime de culori în farfurie. Alimentele portocalii, galbene, verzi și roșii furnizează diverși antioxidanți și fitochimice care pot fi protectoare pentru organism. Când vă compuneți dieta astfel, sunt șanse să mâncați mai încet și să consumați mai puține calorii goale.
În concluzie, bucurați-vă de grăsimi, vă vor ajuta să vă bucurați de experiența de a mânca – doar învățați să le alegeți pe cele care vă oferă beneficii reale, pe toate planurile!