Somnul este o funcție esențială care permite corpului și creierului să se reîncarce, facandu-vă dimineața să vă simțiți reîmprospătat și plin de energie. Un creier fără somn suficient, nu va funcționa corect iar acest lucru ne poate afecta abilitățile de concentrare, de a gandi clar și de a procesa amintirile.
Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ șapte ore de somn pe noapte în timp ce copiii și adolescenții au nevoie de mult mai mult somn, în special cei ce au mai puțin de cinci ani. Somnul, în general are mai multe etape, le vom prezenta pe scurt și vom încerca să găsim soluțiile pentru un somn odihnitor și o zi productivă.
Etapa 1 NREM: Această primă etapă marchează tranziția dintre veghe și somn și constă în somn ușor. Mușchii se relaxează, iar ritmul cardiac, respirația și mișcările ochilor încep să încetinească, la fel ca undele creierului, care sunt mai active când ești treaz. Etapa 1 durează de obicei câteva minute.
Etapa 2 NREM: Această a doua etapă de somn este caracterizată de un somn mai profund, pe măsură ce ritmul cardiac și ritmul respirator continuă să scadă, iar mușchii devin mai relaxați. Mișcările ochilor vor înceta și temperatura corpului tău va scădea. În afară de unele scurte momente de activitate electrică cu frecvență mai mare, undele cerebrale rămân, de asemenea, lente. Etapa a doua este de obicei cea mai lungă dintre cele patru etape de somn.
Etapa 3 NREM: Această etapă joacă un rol important în a te face să te simți reîmprospătat și alert în ziua următoare. Bătăile inimii, respirația și activitatea undelor cerebrale ating toate cele mai scăzute niveluri. Această etapă va fi mai lungă la început și va scădea în durată pe tot parcursul nopții.
Ultima etapă REM: Prima etapă va avea loc la aproximativ 90 de minute după ce adormi. Ochii tăi se vor mișca înainte și înapoi destul de repede sub pleoape. Frecvența respirației, ritmul cardiac și tensiunea arterială vor începe să crească. Visarea va avea loc de obicei în timpul somnului REM, iar brațele și picioarele tale vor deveni paralizate, se crede că acest lucru este menit să te împiedice să acționezi fizic asupra viselor tale. Durata fiecărui ciclu de somn REM crește pe măsură ce noaptea progresează. Numeroase studii au legat, de asemenea, somnul REM de consolidarea memoriei.
Neregulile în calitatea somnului pot fi remediate prin schimbări ale vieții cotidiane. Înainte să te pui la somn, noi îți recomandăm următoarele:
Stabilește o oră de culcare realistă și respectă ora în fiecare seară, chiar și în weekend
Asigură-te că patul e pe placul tău, perna, cearșaful și salteaua sunt exact așa cum îți plac ție
Cafeaua și mesele grele trebuie să lipsească seara din programul tău
Televizorul, telefonul, tableta vor rămâne departe de tine chiar dacă tentația e mare
Pentru a crește șansele să ai un somn cât mai linistit, în magazinul nostru online vitamix, vei găsi suplimente alimentare pe bază de melatonină, passifloră, mac, valeriană care exercită proprietăți precum calmarea, relaxarea, facilitând somnul fiziologic și îmbunătățind calitatea somnului. Aruncă o privire aici https://www.vitamix.ro/produse/categoria/somn-usor și lasa-ne sa avem grijă de somnul tău.