Vitamina D este un unică pentru că aceasta se poate sintetiza în pielea noastră prin expunerea la razele soarelui. Există 2 tipuri de vitamina D: vitamina D3 care se formează în mod natural în urma expunerii pielii la razele ultraviolete B (UVB) și vitamina D2 care organismul nostru nu o poate crea și se poate regăsi în uleiul de pește, pește gras și în cantități mici le putem regăsi în gălbenușul de ou, brânzeturi și ficatul de vită.
Insuficiența de vitamina D afectează 50% din întreaga populație. Estimativ 1 miliard de oameni din întreaga planetă prezintă deficiență din această vitamină. Această „pandemie” a hipovitaminozei D este cauzată de stilul de viață (lipsa mișcării/plimbărilor în aer liber) și mediul (poluarea aerului). Studiile actuale sugerează că este posibil să avem nevoie de mai multă vitamina D decât cea recomandată în prezent pentru a preveni bolile cronice, iar cea mai sipliă metodă de a lua vitamina D este prin suplimente.
Simptomele de deficit de vitamina D pot include:
Deficitul de vitamina D, de ce se întâmplă?
Sursa majoră de vitamina D pentru copii și adulți este expunerea la lumina naturală. Aplicarea unei creme de protecție solară cu un factor de protecție de 30 (SPF) reduce sinteza vitaminei D în piele cu mai mult de 95%. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare, deoarece aceștia au nevoie de o expunere mai lungă la soare. S-a descoperit și că persoanele obeze, care au indicele de masă corporală (IMC) mai mare de 30 kg/m2prezintă un deficit de vitamina D.
Deficitul de vitamina D, consecinte.
Această deficiență poate rezulta cu anomalii ale calciului, fosforului și la metabolismul oaselor. Pe langă aceste mai poate apărea hipotrofie musculară, copii afectați prezintă dificultăți de a sta în picioare și de a merge, iar la persoanele în vârstă crește riscul de fracturi.
Beneficiile vitaminei D sunt numeroase, chiar dacă o suplimentă prin suplimente alimentare sau prin simplul fapt că stăm la soare (5-10 minute de 2-3 ori pe săptămână).
Ca și beneficiu clinic important al vitaminei D este scăderea riscului de a dezvolta cancer. Multe studii au sugerat o legătură strânsă între nivelul scăzut de vitamina D și un risc crescut de cancer, mai exact cancerul colorectal.
Dacă stilul nostru de viață nu ne permite să asimilă vitamina D din alimente sau de la soare, o putem face prin suplimente orale la recomandarea medicului sau specialistului. Suplimentarea vitaminei D în dieta noastră zilnică va ajuta organismul să primească beneficiile acestei vitamine minunate.