Cunoscută și ca vitamina soarelui, vitamina D are multiple beneficii pentru organismul uman. Vitamina D există sub două forme, vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol), aceasta din urmă fiind denumită și forma activă ce își poate exercita funcțiile. Vitamina D este absorbită de organism la nivelul intestinului subțire, iar rinichiul este cel ce poate transforma forma inactivă a vitaminei D în forma activă. La nivelul intestinului, vitamina D creşte absorbţia de calciu şi fosfor, iar la nivelul rinichiului pe cea de fosfor.
Chiar dacă ambele tipuri de vitamină, D2 și D3, sunt de ajutor, cele două diferă în funcție de sursele lor alimentare. Vitamina D3 se regăsește în alimente provenite de la animale, suplimente, în timp ce vitamina D2 provine în principal din surse vegetale, suplimente. Potrivit studiilor, vitamina D3 este metabolizată mult mai ușor de organism, este mai ușor de convertit în hormoni necesari bunei funcționări a organismului, și are mai multe beneficii pentru sănătate.
Vitamina D, beneficii
Vitamina D este esențială pentru mineralizarea normală a oaselor, stimulează absorbția calciului și a fosforului în intestine, crește reabsorbția de calciu și fosfat la nivel renal, intervine în reglarea secreției de insulină, intervine în reglarea tensiunii arteriale și prevenirea complicațiilor cardiovasculare, oferă protecție împotriva anumitor tipuri de cancer, contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar etc. O implicație importantă a vitaminei D este scăderea riscului de apariție a infecțiilor respiratorii. Totodată, studiile arată că suplimentarea de vitamina D pe timpul sarcinii poate scădea riscul ca fătul să dezvolte diabet zaharat de tip I.
Ce determină deficitul de vitamina D
Lipsa vitaminei D în organism, în schimb, poate să determine apariția diferitelor afecțiuni. La copii, deficiența de vitamina D, denumită și rahitism, duce la deformări osoase importante, determinând reabsorbția calciului și a fosforului de la nivelul osului. Copiii cu rahitism pot dezvolta și retard în dezvoltarea motorie și hipotonie musculară.
În cazul adulților, deficiența de vitamina D este asociată cu hipocalcemia-nivel scăzut de calciu în sânge, osteomalacia-reducerea conținutului de minerale din oase și osteoporoza-reducerea masei osoase. De altfel, într-un studiu de revizuire critică din anul 2019, privind nașterea prematură și preeclampsia, se arată că femeile gravide care prezintă deficiență de vitamina D pot dezvolta preeclampsie și pot avea o naștere prematură.
Deficitul de vitamina D a fost asociat și cu anxietatea, iritabilitatea, depresia, psihoze, deficite în dezvoltarea psihică.
Cauzele deficienței de vitamina D
O serie de factori pot conduce la deficiența de vitamina D, printre ele fiind obezitatea, boala Crohn, boala celiacă, fibroza chistică, vârsta, stresul, menopauza, alimentația nesănătoasă, prezența unor afecțiuni dermatologice la anumite persoane sau alergiei la soare, privarea de lumina solară. Riscul de a dezvolta o deficiență de vitamina D o au persoanele care locuiesc în regiunile nordice sau în zonele cu poluare ridicată, cele care lucrează în ture de noapte.
Simptomele deficienței de vitamina D includ oboseală repetată, infecții respiratorii frecvente, dureri osoase, dureri musculare sau crampe musculare, dispoziție proastă.
Vitamina D primită din ”baia de soare”
Vitaminele sunt substanțe nutritive pe care organismul nu le poate crea, prin urmare o persoană le va lua din dietă. Cu toate acestea, organismul poate produce vitamina D, în urma expunerii la soare.