Dacă la începutul primăverii te simți mai obosit decât de obicei, ai probleme de concentrare, îți lipsește forța pentru a desfășura activitățile zilnice sau îți este dificil să menții un ritm normal de viață probabil suferi de astenie de primăvară.
Aceste manifestări fiziologice au ca și cauze eforturile depuse de organism pentru a se adapta noilor condiții de mediu, dar și a modificărilor hormonale, a unei alimentații defectuoase cu carențe de vitamine și minerale.
Simptomele includ: apetit scăzut, tristețe fără o cauză anume, pierderea libidoului, dificultăți de concentrare, iritabilitate, durere de cap, tensiune arterială scăzută, epuizare, dureri musculare.
Astenia durează de obicei câteva săptămâni până ce organismul se adaptează noilor condiții, dar acest proces de adaptare poate fi grăbit și chiar pot fi prevenite simptomele ce afectează activitatea zilnică, în principal prin alimentație: dietă echilibrată și bogată în vitamine și minerale, hidratare, apoi prin odihnă și exerciții de minim 30 de minute pe zi. Făcând exerciții organismul eliberează dopamină și serotonină, hormoni legați de fericire, de starea de bine.
Știai că există și alimente care stimulează producția de serotonină? Serotonina este alcătuită dintr-un aminoacid, numit triptofan. Acesta se obține din alimente și apoi este transportat la creier, unde este convertit în serotonină. Creierul are nevoie de o cantitate însemnată de serotonină pentru a ne menține echilibrați, liniștiți și concentrați în perioadele de stres.
Triptofanul se găsește în leguminoase, fructe precum portocale, grepfrut, mango, ananas, căpșuni, struguri, în cereale integrale, nuci, ouă, lactate, pește.
În caz de oboseală sunt utile alimentele ce conțin fier, ce refac rezervele de energie, precum legumele cu frunze verzi, spirulina, ficatul, semințe de chia, broccoli, sfeclă roșie, germeni de grâu. De asemenea, este important să se consume zilnic, în perioada de primăvară, plante verzi, bogate în clorofilă, atât crude cât și gătite: spanac, salată verde, urzici, ceapă verde, lobodă, ștevie, pătrunjel, usturoi verde, leurdă, frunze de păpădie, toate acestea având efect detoxifiant și vitaminizant asupra organismului.
Alimentele bogate în vitamina A esențială pentru pofta de mâncare, vitamina B pentru buna funcționare a sistemului nervos și muscular, vitamina C și vitamina D pentru întărirea sistemului imunitar, vitamina E pentru funcționarea sistemului nervos, muscular, a glandelor sexuale ajută organismul să își refacă rezervele și să lupte mai ușor cu simptomele de astenie.
Dacă nu putem lua întreg aportul de vitamine și minerale din alimente, putem completa cu suplimente alimentare bogate în vitamina A, vitamina B, vitamina C , vitamina D, vitamina E, magneziu, fier , calciu, ce vin în ajutorul organismului pentru a-l ajuta să funcționeze la capacitate maximă.
Primăvara este momentul perfect pentru a-ți revigora corpul și mintea, iar introducerea super-alimentelor naturiste în dieta ta poate fi chei
Hormonii sunt mesageri chimici care joacă un rol crucial în reglarea aproape fiecărui aspect al stării noastre de bine, de la starea de spiri
Primăvara este un timp al renașterii și reînnoirii, atât pentru natură, cât și pentru corpul nostru. După lunile lungi de iarn
Odată cu sosirea lunii martie, natura începe să se trezească la viață, zilele se lungesc, și simțim cum energia primăverii ne invigoreaz
Descoperă cele mai eficiente suplimente pentru a-ți întări imunitatea în sezonul rece. Află cum te pot ajuta produsele de la VitaMix s
Când ai simțit ultima oară că sănătatea ta este cu adevărat prioritatea ta? În agitația zilnică, uităm adesea cât de fragi