Aromaterapia înseamnă pe de o parte explorarea creativității iar pe de altă parte reprezintă o cunoaștere tehnică. Este o explorare a creativității, deoarece presupune viziunea creării unor noi combinații de esențe pe baza cunoașterii caracteristicilor uleiurilor esențiale. Aspectul știintific al aromaterapiei provine de la cunoașterea diferențelor subtile ale uleiurilor esențiale, corespunzătoare miilor de arome chimice și a modului în care aceste componente produc efecte asupra corpului uman.
Proprietățiile naturale și pure ale uleiurilor esențiale sunt catalizatori pentru schimbare în mintea și în corpul omului.
Mintea
Aromele de uleiuri esențiale stimulează aceea parte a creierului care afectează emoțiile. Forma unei molecule de ulei esențial reprezintă o cheie care deschide receptorii nervoși olfactivi din nări. Impresia esenței este trimis direct și imediat către sistemul limbic unde sunt stocate memoriile și receptate plăcerile și emoțiile. Sistemul limbic când este stimulat eliberează chimicale care afectează sistemul nervos central. Astfel serotonina contracarează anxietatea, endorfinele reduc durerile.
Inhalarea uleiurilor esențiale ne ajută să obținem un echilbru emoțional plăcut. O stare emoțională echilibrată are efect terapeutic asupra problemelor fizice, mai ales a celor cauzate de stres.
Sporește-ți sănătatea mentală și fizică folosind uleiuri esențiale prin inhalare directă sau prin difuzare. Inhalarea directă este indicată pentru efecte imediate, de exemplu pentru a scăpa de stres pune 2-5 picături de ulei de mușețel într-o batistă și ține-l sub nas, respirând adânc.
Din cauza caracterului volativ uleiurile esențiale se evaporă ușor în aer. O lampă aromaterapeutică sau un recipient de ceramică echipată cu un bazin în care se pune apă și ulei esențial sunt metode perfecte de a evapora esența. Bazinul este încălzit de desubpt cu o lumânare sau un bec. Difuzarea uleiurilor relaxante precum lemongrass , anason sau lemn de santal poate ajuta în cazul anxietăților în sala de așteptare la medic, sau pe de altă parte uleiurile înălțătoare precum mentă, lămâie și busuioc pot să contracareze somnoleanța de după masă prin difuzare în birouri.
Corpul
Uleiurile esențiale se absorbă ușor prin piele, traversând în jurul celulelor individuale și înspre foliculele de păr unde penetrează glandele sebacee și se amestecă cu emolienții naturali al pielii. Proprietățile chimice ale uleiurilor sunt de curățare, deodorizare, tonifiere și echilibrare.
Uleiurile esențiale oferă o dimensiune estetică pentru efectele vindecătoare a masajelor terapeutice, compreselor, tratamentelor faciale precum și a băilor aromatice. Deoarece sunt foarte concentrate, uleiurile esențiale trebuiesc diluate în uleiuri vegetale precum ulei de migdale dulci și jojoba, apă sau produse de îngrijire a corpului. Pentru a scăpa de o zi plină cu stres adaugă câteva picături de ulei esențial de grapefruit în apa din vană și amestecă-l. Unele uleiuri sunt în special benefice tenului. Cel mai întins organ al corpului nostru, pielea reflectă starea noastră interioară de sănătate și între timp ne protejează zilnic de poluanți. Uleiul de lavandă este uleiul suprem al tenului, are efecte de curățare, deodorizare, tonifiere și echilibreare. Repară tenul gras și netezește pielea uscată.
Spiritul
O aromă difuzată în cameră crează o prezență misterioasă, lăsând în urmă o adiere de bunăstare. Când ne gândim la uleiul esențial ne putem imagina spiritului plantelor capturat într-o sticulță. De secole uleiul esențial de tămâie este fost folosit pentru meditație și rugăciune. Esența lui bogată și balsamică penetrează adânc în plămâni provocând o respirație încetă și regulată. Încearcă să folosești această esență pentru a te ajuta să ajungi mai departe în călatoria ta spirituală.
Uleiurile esențial au efecte pozitive la toate nivelurile existenței. Proprietățile unice ajută la dezvoltarea minții, corpului și al spiritului. Aromaterapia este aplicația creativa și științifică a uleiurilor esențiale pentru producerea unor schimbări benefice în viață pe cele trei nivele: estetic, terapeutic și mistic.