Medicii vestiți ai Antichității, Hipocrate, Pliniu, Galen, Dioscoride i-au dedicat argilei lungi capitole în scrierile lor. Americanii nativi numeau argila ca și "pământul care vindecă". Locuitorii Indochinei înainte de a bea apă dintr-un râu tulburau nămolul de pe fundul acestuia. Unele popoare adaugă argila în mâncare. Aceasta este un conservant extraordinar și ajută la păstrarea strugurilor, morcovilor, sfeclei, ridichilor în timpul iernii. Astăzi, se cunosc toate beneficiile argilei și se folosesc cu rezultate excelente, dar nu în măsură în care am putea crede, deoarece în lumea modernă se folosesc mult mai mult medicamentele fabricate pe cale chimică, decât tratamentele pe baze naturale.
Argila are proprietăți antiinfecțioase, antitoxice, absorbante, cicatrizante, remineralizante și chiar anticancerigene. Argila se poate folosi în afecțiuni digestive, hepatobiliare, afecțiuni genitale, bolile aparatului respirator, afectiuni ORL, boli reumatismale, afecțiuni endocrine, intoxicații, boli metabolice, afecțiuni cardiace, afecțiuni stomatologice și tumori benigne. Este eficace pentru uz extern în plăgi, eczeme, ulcere varicoase, degerături, entorse, contuzii, dermatite și zona zoster.
Argila este un excelent exfoliant, având o capacitate foarte mare de absorbție și este foarte eficientă în atragerea impurităților din pori. Argila este ideală pentru curățarea în profunzime a tenului încărcat, gras, dar și pentru tratarea acneei. Iar atunci când este folosită ca o mască, ea are efect astringent asupra pielii. Aceasta strânge pielea și, prin urmare duce la diminuarea ridurilor, chiar și a celor mai fine linii. Mineralele pe care le conține argilă au o superputere și ajută la regenerarea celulelor pielii și la restabilirea colagenului. Argila poate fi folosită chiar și în machiaj. Cu ajutorul său îți poți realiza un fond de ten natural, perfect pentru pielea sensibilă. Absoarbe eficient transpirația, împiedicând, totodată, înmulțirea bacteriilor răspunzătoare de mirosul neplăcut. Așa încât, dacă aveți probleme cu transpirația, pudrați-vă subsuorile sau picioarele cu argila verde extrafină sau cu argila albă, iar problema se va remedia în scurt timp.
Argila poate fi folosită în loc de pastă de dinți. Puțină argilă pusă pe periuța de dinți are exact aceleași proprietăți de curățare și protejarea dinților și gingiilor ca și pasta de dinți.