A venit iarna, temperaturile scad, iar prognoza pe luna decembrie estimează că vor fi și temperaturi de -15°C . Ceea ce ne-am dori majortatea dintre noi e să stăm confortabili în casă cu o cană de ceai fierbinte și un film bun.
Nu știu ce crezi tu, dar eu sunt cu siguranță o persoană pe care ai putea să o descri ca o "persoană de vară". Prosper în vreme de vară, iubesc să port haine ușoare și prețuiesc zilele lungi și însorite care mă fac să mă simt productivă. Dar oare temperaturile scăzute nu au nici un beneficiu asupra corpului și matabolismului nostru?
Cercetările au sugerat că temperaturile scăzute ar putea aduce o serie de beneficii sănătății și că nu ar trebui să evităm întotdeauna expunerea la frig. Frigul poate spori calitatea somnului.
Corpul nostru urmărește un ritm circadian care reglementează în mod individual modurile de mâncare, de somn și de activitate, în funcție de ciclurile zi-noapte, permițându-ne astfel să funcționăm în mod normal. Cercetătorii au descoperit că o dereglare a ritmurilor circadiene poate duce la un somn întrerupt, care, la rândul său, poate duce la o serie de probleme de sănătate.
Studiile recente au descoperit că insomnia și tulburările de somn pot afecta percepția noastră și funcția cognitivă și pot accentua riscul apariției bolilor renale și diabetului.
Cercetările au arătat că, atunci când dormim, temperatura corpului începe să scadă. Insomniacii, cu toate acestea, par a fi incapabili să reglementeze în mod corespunzător căldura corporală, ducând la dificultăți în a adormi. Aceleași studii sugerează că temperatura ideala la somn ar trebui să fie undeva între 15,5 până la 19 grade Celsius.
Totodată apetitul nostru crește în timpul iernii, consumul zilnic de calorii fiind mai ridicat decât în perioada verii.
Un alt studiu a demonstrat că, dacă activăm într-un mediu rece, acesta stimulează simțul foamei. Dacă, pe de altă parte, sunteți îngrijorați de tendința de a mânca mai mult în acest sezon, ce poate duce la creșterea în greutate, nu vă faceți griji: frigul poate fi, de asemenea, utilizat și pentru a pierdere în greutate.
Temperaturile scăzute activează grăsimea brună, combustibilul generat de căldură al corpului.
Corpul nostru stochează două tipuri de grăsimi: alba și brună. Prima este adesea denumită "grăsime proastă", deoarece se acumulează pur și simplu. Și dacă se strânge în mod excesiv, poate duce la supraponderalitate sau obezitate. Dimpotrivă, grăsimea brună este “grăsime bună", deoarece este combustibilul pe care corpul omenesc îl arde pentru a produce energie. Nu este surprinzător faptul că oamenii de știință sunt permanent în căutarea modalităților de a stimula corpul să-și transforme rezerva de grăsimi albe în grăsime brună. Principala modalitate descoperită până în prezent este prin expunerea la temperaturi mai scăzute.
În sezonul rece, corpul omenesc caută modalități de menținere a temperaturii, iar expunerea la temperaturi scăzute poate activa metabolismul grăsimilor brune la adulți. Totuși asta se referă la un frig moderat, nu unul care să ne îmbolnăvească.
Grăsimea brună este reglementată din creier, bazată pe nevoia de căldură pentru controlul temperaturii corpului. În loc să fie depusă, grăsimea este arsă constant pentru a genera căldură. Țesutul adipos brun la adulți este foarte activ metabolic atunci când este stimulat fiziologic.
Mai mult, tremurând stimulăm arderea grăsimilor. Un studiu publicat în revista Cell Metabolism a constatat că tremurul stimulează secreția de irisin, un hormon care induce arderea grăsimilor. Aparent, doar 15 minute petrecute tremurând într-un mediu rece au același efect ca și cum am face exerciții fizice timp de o oră.