În cele ce urmează vă prezentăm tot ceea ce trebuie să știți despre uleiurile esențiale și utilizarea acestora în terapii alternative.
Uleiurile esențiale sunt compuși extrași din plante și care captează mirosul și aroma plantei sau “esența”.
Uleiurile esențiale sunt obținute prin distilare sau prin metode mecanice, cum ar fi presarea la rece. Odată ce substanțele chimice aromatice au fost extrase, acestea sunt combinate cu un ulei mesager pentru a crea un produs gata de utilizare. Uleiurile esențiale nu se aplică direct pe piele, acestea fiind întotdeauna diluate cu un ulei mesager precum uleiul de migdale sau uleiul de măsline. O concentrație maximă de 5 % este considerată sigură pentru adulți.
Uleiurile esențiale sunt adesea folosite în aromaterapie, o formă de medicină alternativă care folosește extracte de plante pentru a susține sănătatea și starea de bine. Substanțele chimice din uleiurile esențiale pot interacționa cu corpul tău în mai multe moduri.
Inhalarea aromelor din uleiurile esențiale poate stimula zone ale sistemului limbic, care este o parte a creierului care joacă un rol în emoții, comportamente, simțul mirosului și memoria pe termen lung. Aplicațiile de aromaterapie includ masaj, aplicații topice și inhalare.
Atenție! Uleiurile esențiale obținute prin procese chimice nu sunt considerate adevărate uleiuri esențiale.
Uleiurile esențiale sunt cel mai frecvent utilizate în practica aromaterapiei, acestea fiind absorbite de organism prin diferite metode. Uleiurile esențiale pot fi inhalate sau diluate și aplicate pe piele. Acestea vă pot stimula simțul mirosului sau pot avea efecte medicinale atunci când sunt absorbite. Ele pot fi utilizate în tratamente naturiste alături de diferite suplimente alimentare și produse de îngrijire personală.
Atenție! Uleiurile esențiale nu sunt menite să fie ingerate.
Printre principalele efecte pe care uleiurile esențiale le au asupra organismului se numără:
ameliorarea simptomelor legate de stres și anxietate,
tratarea durerilor de cap și a migrenelor,
îmbunătățirea calității somnului de femei după naștere, precum și în cazul persoanelor cu boli de inimă,
combaterea afecțiunilor inflamatorii,
efecte antibiotice și antimicrobiene,
atenuarea răcelii și a gripei,
gestionarea durerii de dinți și a afecțiunilor bucale,
calmarea durerilor musculare și a durerilor articulare,
atenuarea efectelor secundare ale chimioterapiei,
efecte antifungice și antivirale,
îmbunătățirea digestiei,
atenuarea problemelor menstruale,
creșterea imunității.
Terapiile alternative și remediile naturiste includ o alimentație sănătoasă.
Uleiurile esențiale au și alte utilizări în afară de aromaterapie.
Mulți oameni le folosesc pentru a-și parfuma casele sau pentru a împrospăta lucruri precum rufele. Ele sunt folosite ca un miros natural în produsele cosmetice de casă și ca protecție naturală împotriva țânțarilor sau industrial pentru a realiza produse cosmetice.
În prezent există aproape o sută de tipuri de uleiuri esențiale disponibile. Fiecare ulei esențial are o serie de proprietăți unice de vindecare, utilizări și efecte.
Aromaterapia implică o abordare holistică, astfel încât își propune să trateze persoana ca un întreg. Tratamentele naturiste vor fi potrivite nevoilor fizice și mentale ale persoanei. Pe baza acestor nevoi, specialistul poate recomanda un singur ulei sau un amestec de uleiuri. Iată unele dintre cele mai cunoscute și utilizate uleiuri esențiale în remedii naturiste:
Atunci când sunt depozitate, uleiurile esențiale trebuie ferite de surse de lumină, și surse de căldură. De asemenea, recipientele trebuie închise ermetic, deoarece oxigenul poate afecta integritatea uleiului.
Asigurați-vă că păstrați uleiurile esențiale în spații care nu sunt la îndemâna copiilor și nici în spații în care trăiesc animale de companie.
Uleiurile de înaltă calitate utilizează numai compuși din plante pure extrase prin distilare sau presare la rece. Evitați uleiurile care au fost diluate cu parfumuri sintetice, substanțe chimice sau uleiuri.
Produsele ar trebui sa provină din surse certificate, pentru a fi siguri de calitatea ingredientelor. Respectarea cu atenție a instrucțiunilor reduce riscul de compromitere a sănătății utilizatorului.
Atunci când sunt inhalate sau combinate cu un ulei de bază pentru utilizare pe piele, cele mai multe uleiuri esențiale sunt considerate ca fiind produse sigure în terapii alternative.
Însă, uleiurile esențiale pot provoaca reacții în organismul uman, de aceea utilizarea acestora nu este recomandată tuturor persoanelor. Acestea pot provoca unele efecte secundare, inclusiv:
erupţii cutanate,
atacuri de astm,
durere,
reacții alergice.
Persoanele care suferă de oricare dintre următoarele condiții de sănătate trebuie să fie extrem de precaute atunci când folosesc uleiurile esențiale:
alergii;
astm;
afecțiuni ale pielii;
epilepsie;
hipertensiune arterială.
Uleiurile nu sunt recomandate femeilor gravide și mamelor care alăptează.
Atenție! Prezentarea are un caracter strict informativ.
Uleiurile esențiale sunt pot însoți terapii alternative și contribuie la îmbunătățirea unor condiții de sănătate și la stimularea stării de bine.