Ceaiul mate este băutură sudamericană, încă din secolul XVI ceaiul mate a fost consumat de preoții ieuziți pentru diminuarea setei, foamei și pentru împrospătarea minții și este denumit după ceașca din care se bea.
Un alt element interesant legat de ceaiul mate este bombilla, paiul făcut din lemn sau metal cu care se bea ceaiul mate.
Ceaiul mate are efect benefic pentru sistemul nervos, revigorează corpul, nu cauzează dependență, agitație, neliniște, având un efect ușor detoxifiant.
Se folosește și la curele de slăbire, întărește sistemul imunitar, are efect benefic asupra oboselii, inlăturâmd și stresul.
Yerba mate
Reduce pofta de mâncare, intensifică eficiența proceselor de detoxifiere.
Culoare: maro, verzui
Miros: afumat, puțin amărui
Aromă: ușor afumat, puțin dulce, cu un gust de portocală
Achiziționare: magazine naturiste, farmacii.
Mate verde
Arbustul a început să fie cultivat în Brazilia de către indieni. Infuzia se face la fel, rezultatul este un ceai cu aromă uscată și efect revigorant puternic.
Culoare: verde închis
Miros: iasomie, ierbos
Aromă: plăcută, puțin afumată, dar dulce
Mate de lămâie
Conține mate, vitamina C, lămâiță
Culoare: maro închis și verde
Miros: de lămâie
Aromă: dulce, ușor de lămâie
Mate de portocale
Culoare: maro, verzui închis
Miros: de portocale, salcâm
Aromă: de portocale
Ceaiul mate este foarte sănătos deoarece conține 11 tipur de polifenoli având au un efect puternic antioxidant, ceea ce ajută la creșterea sistemului imunitar.
Sursa: ceaimate.ro