A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Denumire stiintifica: Agrimonia eupatoria
Florile mici, galbene alcătuiesc, ca şi la lumânărică, o inflorescenţă în formă de ciorchine lung. Întreaga plantă este acoperită cu peri moi, frunzele mari pot atinge o lungime de 10 centimetri şi sunt penate.Turiţa-mare este culeasă în timpul înfloririi, între lunile iunie şi august.
Turiţa-mare posedă un puternic efect curativ pentru toate inflamatiile gâtului şi ale gurii; deci la ea ar trebui sa ne gindim în caz de angină, faringită, stomatită ulceroasă sau alte inflamaţii ale mucoasei bucale.Frunzele au un efect excelent in anemie, răni, reumatism lumbago, tulburari digestive, ciroza hepatica, în scăderea activităţii
Alifia de turiţă-mare se recomandă călduros în varice şi ulceratiile gambei si se intrebuinteaza asemanator alifiei de filimica.
În bolile hepatice se foloseşte un amestec de ceaiuri de plante, astfel: 100 grame de turiţă-mare, 100 grame de drăgăică şi 100 grame de vinariţă (numită şi mama-pădurii). Se bea zilnic dimineaţa, pe stomacul gol, câte 1 ceaşcă, iar în restul zilei se beau 2 ceşti, încetul cu încetul.