A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Denumire stiintifica: Ilex paraguarensis
Este o plantă tropicală sau subtropicală care necesită temperaturi înalte, umiditate mare şi până la 1500mm de ploaie anual. În medie se produc cca 300.000 de tone de Mate în fiecare an.
În sălbăticie planta are nevoie de 25 de ani pentru a se dezvolta complet, atingând o înălţime de până la 15m. Forma frunzelor alternează de la cuneiforme la eliptice sau ovale cu marginile uşor zimţuite. Înfloreşte între lunile octombrie şi decembrie. Florile sunt mici, poligame cu calice şi corola dispuse tetrameric. Fructele seamănă cu boabele de piper. Printre numeroase variante, există trei care sunt mai importante: "angustifolia", "longifolia" şi "latifolia".
Maté are o aromă caracteristică matură care este oarecum dulce, amară, ca frunzele uscate şi ca lucerna, similară cu cea obţinută din ceai (Camellia sinensis). Din cele 196 de componente volatile identificate în Yerba Mate, 144 sunt identificate şi în ceai. Este folosit în medicina naturistă şi comercializat sub formă de preparate din plante pentru efectul său stimulator asupra sistemului nervos central, a efectului diuretic şi antireumatic.