Arpacasul este obtinut prin atenta selectionare a boabelor de grau si decorticarea partiala a acestora.
Cerealele sunt folosite in diete si boli cronice interne. Putini stiu insa ca, bobul de arpacas poate fi preparat si sub forma de ceai pentru a trata unele afectiuni de piele. Ceaiul de arpacas curata pielea de pete de negi si alunite. Datorita proprietatilor sale la nivelul pielii, acesta mai este cunoscut si sub denumirea de "nufarul pielii". O cura buna cu ceai de arpacas atenueaza vizibil petele inestetice generate de varsta, eczemele dobandite in diverse imprejurari, dar si negii sau alunitele. Evident, cateva cesti de ceai nu fac minuni. In functie de marimea si profunzimea acestora, o cura poate dura intre o luna si trei.
Specialistii sustin ca decoctul de arpacas are proprietati tonice, combate constipatia, avitaminoza, este cicatrizant si curata tegumentul de reactii alergice, cauzate de urticarie sau diverse arsuri.
Cum preparam ceaiul de arpacas?
Se iau 300 g de arpacas si se spala bine. Boabele se pun la fiert intr-un litru de apa. Cand bobul a inflorit, adica a fiert foarte bine, scurgem restul de apa. Adaugam 750 g apa plata si amestecam cu o ligura de lemn. Cura consta in consumarea zilnica - dimineata si la pranz - a 2 cesti cu ceai rece, fara sa se indulceasca. Este interzisa din aceasta fiertura chiar si mierea de albine! Boabele de arpacas pot fi mancate ca orice fructa din ceaiurile traditionale (coacaze, afine etc).
Prezentare: 1 kg.