Vitamine (B1, B2, B3, B5, E), aminoacizi, acizi grasi, steroli, minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, nichel, molibden, fosfor, bor, seleniu).
Actiuni: Protector vascular, vitalizant, remineralizant, tonic general, nutritiv, laxativ, energizant.
Indicatii: Demineralizare, rahitism, afectiuni cardiace, fragilitate vasculara, dispepsie, enterita, gastrita, tuberculoza rinichilor, ulcer gastro-duodenal, mastoza chistica (la sani), afectiuni renale, osto-articulare (artritism), astenie, surmenaj fizic si psihic, sarcina, lauzie, alaptare, convalescenta, crestere, cancer, infrumusetarea tenului si a pielii.
Retete:
Macerat - 2 linguri de faina de hrisca se lasa 6-8 ore in 300 ml apa de izvor sau minerala. Se consuma pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inaintea mesei. Combate oboseala si stresul, este laxativ, regenereaza, da prospetime si stralucire tenului si privirii.
Cataplasme - Faina de hrisca se amesteca cu apa calda pana devine un aluat. Se aplica 2-4 ore, seara sau noaptea, pe locurile dureroase in cazurile de mastoza chistica.
Se mai poate folosi ca adaos in supe-crema, ciorbe mancaruri, sosuri, budinci, aluaturi, creme, dandu-le o savoare deosebita si marindu-le valoarea nutritiva.
Galuste de hrisca - Se prepara un aluat framantat bine din faina de hrisca, apa si sare. Se formeaza cu mana galuste ce se adauga in apa fierbinte. Cand apa da in clocot, se adauga putina apa rece. La o noua fierbere se ia de pe foc, se scurge apa, iar galustele se stropesc cu apa rece. Se servesc cu sos sau garnitura de legume.
Cosmetica - Faina de hrisca amestecata cu apa se foloseste pentru curatarea tenului caruia ii da stralucire. Pusa in apa de baie (1 kg faina la 20l apa) catifeleaza pielea, o tonifica si elimina stresurile de orice fel.
Prezentare: 500 gr.
Se consuma ca atare sau prajite in diverse combinatii cu legume, sosuri, cereale si deserturi.