Fierul
Fierul este un element nutritiv esential pentru organismele vii, necesar pentru producerea hemoglobinei, a mioglobinei, precum si a unor enzime. Doar 8% din cantitatea totala de fier ingerat sunt absorbite, ajungand in circuitul sangvin. In organismul unui adult cu greutatea de 75 kg se gasesc in medie 4 g de fier. Hemoglobina care solicita cea mai mare cantitate de fier, este recliclata si reutilizata in procesul de innoire a celulelor sangvine, proces ce are loc la fiecare 120 de zile. Doze zilnice recomandate sunt de 10 - 15 mg adulti si 30 pentru gravide. Femeilor care alapteaza pierd o cantitate dubla de fier in comparatie cu barbatii. Cuprul, cobaltul, manganul si vitamina C sunt necesare pentru ca fierul sa poata fi asimilat. Fierul este indispensabil pentru metabolizarea vitaminelor B.
Ce poate face fierul pentru dumneavoastra?
Fierul ajuta in procesul de crestere. Mareste rezistenta la imbolnavire. Preintampina oboseala. Fierul vindeca si previne anemiile cauzate de carentele de fier. Asigura culoarea sanatoasa a pielii.
Afectiuni datorate carentei de fier:
Anemie determinata de lipsa fierului
Surse naturale de fier :
Ficat de porc, rinichi, inima si ficat de vita, scoici si moluste crude, piersici deshidratate, carne de vita, galbenus de ou, stridii, nuci, fasole, sparanghel, melasa, fulgi de ovaz.