A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Deşi este hidrosolubilă, B12 se acumulează totuşi, într-o măsură oarecare, în ficat, rinichi, plămâni şi splină. Cantitatea de vitamină rămasă nu este importantă şi nu poate avea un efect toxic, precum vitaminele liposolubile.
Vitamina este relativ rezistentă la acţiunea luminii şi la temperaturi înalte, iar în urma pregătirii obişnuite a alimentelor se distruge în cantităţi mici. Totuşi, temperaturile de sterilizare pot distruge până la 70% din vitamina B12 din lapte.
Vitamina B12 constituie cel mai puternic factor antianemic cunoscut pana in prezent.
Vitamina B12 este ideala pentru crestere. Insuficienta ei in alimentatie duce la instalarea unor grave anemii (anemia pernicioasa, manifestata prin anemie generala si tulburari nervoase deosebit de grave). In plus, aceasta vitamina are un rol important si in protejarea celulelor hepatice, datorita proprietatii ei de a impiedica depunerea grasimilor in ficat. Se afirma despre cobalamina ca ar fi destul de eficienta si in bolile precanceroase, si in cele canceroase.
Vitamina B12 se întâlneşte numai în produse de provenienţă animală; cantităţile mai mari sunt conţinute în carne (ficat, rinichi şi inimă). Un procent destul de mare de vitamina B12 apare în laptele praf degresat, în unele produse marine (crab, somon, sardea) şi în gălbenuşul de ou.O cantitate medie de vitamină se găseşte în carnea de vită, de porc, de găină, în peştele de apă dulce, precum şi în produse de provenienţă marină (ton, cambulă). Laptele dulce şi caşcavalul de casă conţin cantităţi minime.