Vitamina B5 - Acid pantotenic
Acidul pantotenic a fost numit astfel dupa cuvantul grec "pantoten", ce semnifica "peste tot". In natura, acest acid este omniprezent. In grupa vitaminelor solubile in apa si sintetizate de plantele verzi si multe alte microorganisme, vitamina B5 este cea care ajunge in tesuturile animalelor ce le consuma, mai ales in ficat si oua.
Acidul pantotenic are rol in metabolismul celular si, impreuna cu alte vitamine, contribuie la dezvoltarea energiei provenite din glucide, grasimi si proteine. De asemenea, printre proprietatile vitaminei B5 se numara urmatoarele:
- participa la mentinerea starii de sanatate a aparatului digestiv, a ficatului si a epiteliilor;
- stimuleaza activitatea diferitelor glande si sporeste productia de hormoni a suprarenalelor ;
- mentine starea de sanatate a nervilor, a pielii si a glandelor;
- sporeste rezistenta la stres si contribuie la formarea unor hormoniji anticorpi;
- intervine in procesele de crestere, in prevenirea aparitiei dermatitelor (bolilor de piele), in metabolismul glucidelor si in utilizarea eficienta a colinei
- intervine in producerea energiei, revigoreaza organismul si reduce stresul
- participa la procesele metabolice: degradarea glucidelor, lipidelor si a anumitor acizi aminati; de asemenea, la sinteza colesterolului, anticorpilor si a mai multor hormoni
- combate infectiile si atenueaza toxicitatea factorilor nocivi
- incetineste imbatranirea.
Vitamina B5 este stabila la aer si la lumina, dar instabila la caldura. Pierderile maxime la prelucrarile culinare sunt de cea 50%. Efecte negative asupra ei au si
- conservarea produselor,
- actiunea cofeinei,
- a sulfamidelor,
- somniferelor,
- alcoolului etc.
Hipovitaminoza pantotenica provoaca
- anemie,
- tulburari de somn,
- cefalee,
- hipoglicemie,
- ulcer duodenal,
- greata,
- balonari,
- crampe musculare,
- scaderea rezistentei la infectii,
- tulburari sanguine si dermatologice etc.
Nu se cunosc situatii de intoxicare cu acid pantotenic.